De Nederlandse Vereniging voor Banken (NVB) vraagt om meer duidelijkheid over het ontwerp en de impact van de digitale euro. In een onlangs gepubliceerd persbericht laat de NVB weten dat er vraagtekens heersen, onder meer over de rol van banken bij de distributie ervan en de impact van de aangekondigde munt op gebruikers. Het wetsvoorstel voor de digitale euro werd onlangs gepresenteerd door de Europese Commissie.
In het bericht stelt de NVB dat ze voorstander is van innovatie en verbetering van de Europese betaalinfrastructuur, maar zich wel afvraagt hoe de digitale euro aan gestelde beleidsdoelen bijdraagt. Bijvoorbeeld aan de Europese strategische autonomie en of het wel bijdraagt aan het creëren van meer stabiliteit in het monetaire landschap.
Daarmee roept de Vereniging voor Banken op tot een breed maatschappelijk debat. Zij stellen dat het uiteindelijk een politiek besluit is of de introductie van de digitale euro wenselijk is. Wel geven ze aan dat de Nederlandse banken ruimte zien in het wetsvoorstel om de digitale euro zoveel mogelijk op contant geld te laten lijken, daar pleiten de banken voor omdat de nieuwe digitale munt een aanvulling zou moeten zijn op het bestaande betalingsverkeer en hiermee een meerwaarde zou hebben voor consumenten en bedrijven.
Tot slot pleit de NVB voor meer onderzoek naar de mogelijkheden en de effecten van de digitale euro, voordat deze wordt geïntroduceerd. En geven ze aan dat bij een eventuele introductie, deze voorzichtig en met kleine hoeveelheden waarde moet plaatsvinden.
De mogelijke komst van een digitale euro zorgt al langer voor kritiek. Zo wordt er door verschillende partijen in de Tweede Kamer gevreesd dat de digitale euro niet anoniem genoeg wordt. In dat scenario zou de Europese Centrale Bank bijvoorbeeld kunnen weten wie een betaling verricht, in tegenstelling tot de anonimiteit bij contant geld. Minister Kaag van Financiën vindt daarentegen dat de digitale munt niet gebaat is bij volledige anonimiteit, omdat hiermee het risico op witwassen te groot zou worden.
Het wetsvoorstel voor de digitale euro is nog steeds in behandeling, en kan nog jaren in beslag nemen. Indien dat zonder al te veel vertraging wordt doorgevoerd zal er volgens experts hoogstwaarschijnlijk niet eerder dan 2026 gebruik gemaakt kunnen worden van de munt.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie