Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Ondernemers in problemen door Geldmaat

Laatst bijgewerkt op: 5 juni 2023

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten
1 euro munten

Sinds 1 oktober heeft Geldmaat – de gezamenlijke geldautomaat van Nederlandse grootbanken – de verantwoordelijkheid voor alle geldautomaten van ABN Amro, ING en Rabobank. De geldautomaten van deze banken zijn vervangen door de gele variant van Geldmaat. Alleen in de bankkantoren is nog een eigen geldautomaat aanwezig.

In totaal zijn er 4.700 Geldmaten door heel Nederland. Dit aantal wordt verder opgeschroefd naar 5.200. Ondanks dit grote aantal zijn er tal van ondernemers die problemen hebben met het storten van contant geld. De overgang van Geldmaat gaat dan ook niet vlekkeloos. En inmiddels zijn veel automaten vol of buiten gebruik.

Contant geld storten lukt niet

Klanten van ABN Amro, ING en Rabobank worden in vervolg doorgestuurd naar een Geldmaat om hun contante geld te storten. Maar dat lukt niet altijd. Veel automaten zijn buiten gebruik of vol. Hierdoor hebben ondernemers flinke bedragen contant geld op zak, dat zij nergens kwijt kunnen. Geld op de rekening storten lukt niet. Terwijl de ondernemers hun rekeningen ook gewoon moeten doorbetalen.

Verantwoordelijkheid ligt niet bij de bank

Ondernemers die met dit probleem hun bankfiliaal binnen stappen, komen meer dan eens van een koude kermis thuis. De bank verwijst de klant naar een Geldmaat. En zegt dat het vanaf 1 oktober niet meer de verantwoordelijkheid van de bank is. Ondernemers begrijpen dit niet. Zij zijn toch klant bij de bank? En niet bij Geldmaat? Sommige banken bieden hun excuus aan, maar zeggen niet veel aan het probleem te kunnen doen.

Geldmaat is baas over automaat

Banken geven het signaal aan Geldmaat dat de automaten vaker geleegd moeten worden. De woordvoerder van Geldmaat zegt hierop dat door een personeelstekort het transport van contant geld niet optimaal verloopt. Hierdoor blijven de geldautomaten van Geldmaat te lang vol. En kunnen ondernemers hun cashgeld niet storten. Inmiddels zijn de klachten over Geldmaat uitgegroeid tot een landelijk probleem. Een Geldmaat die vol of buiten gebruik is, is niet het enige probleem. Veel ondernemers voelen zich niet veilig om een grote hoeveelheid cash bij een Geldmaat midden op straat te moeten storten.

Nog meer nieuwe ontwikkelingen

De geldautomaten van ABN Amro, ING en Rabobank zijn inmiddels vervangen door een geel exemplaar van Geldmaat. ABN Amro gaat hierbij nog een stapje verder. Deze bank biedt als eerste de mogelijkheid om geld te pinnen zonder pinpas. Namelijk met de mobiele telefoon. De automaten van Geldmaat worden uitgerust moet de nieuwste technologie waardoor geld opnemen net zo werkt als betalen met de smartphone in een winkel. De ‘betalen zonder pinpas’ techniek is gebaseerd op QR-codes. Via de mobiele app wordt de QR-code gescand en zo kan de klant pinnen zonder betaalpas. Er zit wel een limiet op deze optie. Er kan maximaal €500 per dag van de bankrekening worden gehaald. Niet alleen neemt het gebruik van contant geld verder af. Maar het einde van de plastic pinpas is nu ook ingezet.

Reacties van bezoekers (15)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *