Het gebruik van contant geld neemt al jaren af. Toch moet cashgeld voor iedereen betaalbaar en bereikbaar blijven. Dat is vastgelegd in het nieuwe Convenant Contant Geld. De afspraken in deze overeenkomst moeten ervoor zorgen dat contant geld goed blijft functioneren in het Nederlandse betalingsverkeer, ook als we steeds meer elektronisch gaan betalen.
De nieuwe afspraken zijn ondertekend door 23 organisaties, waaronder de grote Nederlandse banken, Betaalvereniging Nederland, winkeliers, consumentenorganisaties en De Nederlandsche Bank (DNB). Het Convenant Contant Geld is ingegaan op 7 april 2022 en geldt voor de komende 5 jaar.
Omdat het gebruik van cash afneemt, nemen de kosten per transactie toe. Door deze extra kosten staat de toegang tot contant geld onder druk. Want banken nemen maatregelen om deze kosten te compenseren. Zo rekenen een aantal banken kosten voor het pinnen en storten van contant geld. En neemt het aantal geldautomaten steeds verder af.
Vooral ondernemers ondervinden de problemen van deze maatregelen. Vaak kunnen zij geen geschikte geldautomaat vinden voor het afstorten van contant geld, waardoor zij stad en land afreizen of met een zak vol geld midden in een winkel staan. Bovendien rekenen sommige banken extra kosten voor het afstorten van biljetten van 200 of 500 euro.
Het doel van het Convenant Contant Geld is om contant geld goed beschikbaar en bruikbaar te houden. Dat is hard nodig, zegt onder andere MKB-Nederland. De kosten van contant geld nemen maar toe, waardoor een contante betaling aan de kassa veel duurder is dan een pinbetaling. En ondernemers mogen deze kosten niet tot nauwelijks doorrekenen.
In het Convenant Contant Geld staan allerlei afspraken, die ervoor moeten zorgen dat contant geld voor iedereen toegankelijk blijft. Diverse onderwerpen komen aan bod, zoals het aantal geldautomaten, terugvalopties voor pinnen, inclusief betalingsverkeer en anti-witwasmaatregelen.
De afspraken in het convenant moeten er onder andere voor zorgen dat de kosten eerlijker verdeeld worden. Zo hebben banken toegezegd de tarieven voor contant geld tot in ieder geval medio volgend jaar niet te verhogen.
Voor consumenten betekent dit dat zij de komende jaren niet hoeven te betalen voor normaal gebruik van contant geld. Dit leidt er onder meer toe dat ABN Amro geen cashboete rekent aan klanten die meer dan €12.000 cash per jaar opnemen, de limiet is verhoogd naar €17.500.
Het gebruik van de pinpas, en met name contactloos pinnen, neemt toe. Bijna 70% van alle betalingen aan de kassa werd contactloos afgerekend. Zo blijkt uit cijfers van DNB. Ondanks dat we steeds vaker pinnen, werd 20% van de betalingen contant betaald. Mensen maken dus wel degelijk gebruik van contant geld.
Het helemaal laten verdwijnen van cash levert geen ideale situatie op. Niet alleen omdat sommige mensen afhankelijk zijn van contant geld, ook is contant geld een cruciale terugvaloptie. Bijvoorbeeld wanneer zich een pinstoring voordoet.
Cash is een wettig betaalmiddel. Iedereen, die dat wil, moet goed gebruik en goede toegang hebben tot dit publiek goed. Het Convenant Contant Geld waarborgt dat. Ook zijn deze nieuwe afspraken het begin van een onderzoek naar de toekomst van contant geld.
Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics – met als specialisatie Corporate Finance and Control – heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.
Geef een reactie