Fitch Ratings, de bekende Amerikaanse kredietbeoordelaar, heeft de Nederlandse staat wederom de hoogste kredietscore gegeven. Dat meldt Fitch ondanks de recessie waarin het land zich sinds kort bevindt.
© De Nederlandsche Bank N.V.
De kredietscore laat zien hoe betrouwbaar het is om leningen te verstrekken aan de Nederlandse staat. De zogeheten ‘AAA-status’ is de hoogst haalbare beoordeling, waarmee het kredietbureau oordeelt dat het zeer veilig is om geld te lenen aan Nederland. Nederland behoort tot een van de tien landen die deze status heeft, samen met onder andere Duitsland, Zwitserland, Zweden en Noorwegen.
Tot voor kort bevonden de Verenigde Staten zich ook in de hoogste lijst. In Augustus verlaagde het bureau de beoordeling vanwege ‘politieke patstellingen’ over het schuldenplafond, de republikeinen en democraten kwamen er samen niet uit en komen in de optiek van Fitch te vaak op de valreep met economische oplossingen.
Het behouden van de kredietstatus zorgt ervoor dat Nederland tegen lagere rentetarieven op de financiële markt kan blijven lenen. Dat is goed nieuws want onlangs meldde het Centraal Planbureau nog dat de staatsschuld dreigt op te lopen als de regering geen maatregelen neemt om te bezuinigen. Vanwege de verhoogde rente vanuit de Europese Centrale Bank (ECB) (3,75%) is de rente op leningen namelijk ook al flink verhoogd.
Nederland heeft de AAA-status sinds 2015. In 2013 raakte het land deze kort kwijt, vanwege de destijds hoge werkeloosheid, dalende huizenprijzen en verdampende consumentenbestedingen. Dat had echter geen groot effect; de rating werd, zoals nu ook bij de VS wordt gedaan, verlaagd naar AA+. Daarmee is de kans dat een land het geleende geld niet terugbetaalt nog steeds bijzonder klein.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie