Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

MKB’ers lenen steeds vaker buiten de bank om

Laatst bijgewerkt op: 14 april 2023
Leestijd: 1 minuut
header

Vorig jaar vroegen mkb’ers bijna 4 miljard euro aan financiering aan via alternatieve geldverstrekkers, zoals leasemaatschappijen en crowdfunding. Met name voor kredieten tot een miljoen euro kiezen ondernemers steeds vaker voor alternatieve financieringsvormen.

Dit blijkt uit een rapport van de Stichting MKB Financiering (SMF) waarin naar voren komt dat het aantal mkb’ers dat geld leent bij alternatieve financiers is gestegen met 25% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Banken richten zich op grote kredieten

Banken focussen zich steeds meer op grote kredieten boven de miljoen euro, omdat kleine kredieten weinig opleveren. Voor MKB-ondernemers is het goed dat er meer alternatieve financiering beschikbaar komt, maar deze financiering heeft wel een hogere rente dan banken. Banken hebben goedkoop spaargeld en kunnen goedkoop lenen bij de Europese Centrale Bank, terwijl alternatieve financiers zelf geld moeten lenen op de kapitaalmarkt wat duurder is. Crowdfunding, vastgoedfinanciering en factoring zijn in opmars, terwijl het aandeel van leasen in de kredietverstrekking afneemt. Banken financieren voornamelijk financieel gezonde bedrijven.

MKB-financieringsplatform lanceert Passend Financieren

Stichting MKB Financiering heeft vorig jaar de website Passend Financieren gelanceerd om ondernemers te helpen betrouwbare financiers te vinden. Hoewel steeds meer ondernemers non-bancaire financiers weten te vinden, blijft het voor de meeste ondernemers en adviseurs lastig om betrouwbare financiers te vinden, aldus de voorzitter Ronald Kleverlaan.

Op het platform Passend Financieren van de Stichting MKB Financiering zijn erkende geldverstrekkers te vinden die zich moeten houden aan de Gedragscode voor financiers van mbk’ers. Deze code verplicht hen om zorgvuldig te handelen en klantinformatie niet zonder toestemming door te geven aan derden.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *