Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Minder kopen voor hetzelfde geld

Laatst bijgewerkt op: 16 november 2021

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten
Man doet boodschappen

In oktober 2021 was de gemiddelde inflatie in de Eurozone 4,1%. Zo blijkt uit cijfers van statistiekbureau Eurostat. Dit is de sterkste inflatie in bijna 20 jaar. In Nederland stegen de prijzen van producten en diensten volgens het CBS met maar liefst 3,4%.

De inflatie is na april 2002 niet meer zo hoog geweest. Voor hetzelfde geld minder kopen. Dat is wat inflatie doet. Daarbovenop komt de historisch lage spaarrente. Waardoor spaargeld in principe minder waard wordt. Is sparen dan nog wel slim? Of betekent dit achteruit sparen?

Wat is inflatie?

Prijzen van producten en diensten veranderen. Ze stijgen, dalen of blijven gelijk. Gaat de prijs van één of twee producten omhoog? Dat is geen inflatie. Er is pas sprake van inflatie als er heel veel producten en diensten tegelijkertijd in prijs stijgen. Of met andere woorden: een stijging van het algemene prijspeil. Bij een inflatie van bijvoorbeeld 2% stijgt het gemiddelde prijsniveau met 2%.

Het gaat er dus om dat een mandje met producten en diensten over het algemeen duurder wordt. Bij een inflatie van 3,4% kostte zo’n mandje eerst €100, maar nu €103,40.

Duurder of goedkoper

Wanneer er sprake is van inflatie betekent dit niet dat alles ineens duurder wordt. Het kan best zo zijn dat bepaalde producten of diensten juist goedkoper worden. Het gaat bij inflatie om het algemene prijspeil. En hierbij wegen sommige producten en diensten zwaarder dan anderen.

Producten en diensten waar consumenten veel geld aan uitgeven, tellen zwaarder mee. Zoals de energierekening en de dagelijkse boodschappen.

Een inflatie rond de 4% is allesbehalve wenselijk. Toch is een daling van het algemene prijspeil ook niet ideaal. Het lijkt fijn als er meer gekocht kan worden voor €1. Maar hierdoor worden opgebouwde schulden ook meer waard. Bovendien zet deflatie de winstgevendheid van bedrijven onder druk. En dat komt de economie niet ten goede. Daarom is het doel van de Europese Centrale Bank een inflatie van 2%.

Spaargeld en inflatie

Wanneer producten en diensten duurder worden, kan met €1 minder gekocht worden. Blijft het loon hetzelfde? Dan neemt de koopkracht af. Inflatie heet daarom ook wel geldontwaarding. Daardoor komt de uitspraak “Geld op de spaarrekening laten staan is niet slim” steeds vaker voorbij.

Door de lage spaarrente blijft het spaargeld nagenoeg hetzelfde. Maar de inflatie zorgt ervoor dat producten en diensten duurder worden. Daarom kan er met hetzelfde spaargeld minder gekocht worden. Het geld op de spaarrekening wordt dus eigenlijk minder waard.

Wel een financiële buffer opbouwen

Spaargeld beleggen in plaats van te laten staan op een spaarrekening levert meestal een hoger rendement op. Toch adviseert het Nibud iedereen te blijven sparen. Ook bij een lage rente of hoge inflatie. Een financiële buffer vangt grote, onverwachte of noodzakelijke uitgaven op. Dit voorkomt een hoop financiële problemen. Geld lenen om een rekening te betalen is nooit een goed idee. Bovendien gaat geld beleggen altijd samen met risico’s.

Daarom adviseert het Nibud om elke maand 10% van het inkomen opzij te zetten. Dit kan op een gewone internetspaarrekening. Maar er zijn veel meer spaarproducten. Zoals een spaardeposito, banksparen en een speciale kinderspaarrekening. Het is van belang om alle voorwaarden goed te vergelijken. Zo kiest iedereen het spaarproduct dat het beste bij hem of haar past. De ene spaarrekening is de andere niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *