Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Meer sparen in 2022

Laatst bijgewerkt op: 6 januari 2022

Al 25 jaar is Juul Dijkhuis actief in de financiële dienstverlening. In eerste instantie in de advisering, maar nu zet hij zijn kennis om in woorden. Er wordt vaak ingewikkeld gedaan over geldzaken, maar met een goede uitleg is het echt niet zo lastig. Juul schrijft regelmatig interessante blogs voor de vergelijkingssite Bank.nl.

https://www.linkedin.com/in/juul-dijkhuis-efa-45668354/
Leestijd: 2 minuten
sparen 2022

Een nieuw jaar brengt ook vaak weer andere dromen en verwachtingen. Geld speelt een belangrijke rol bij het uit laten komen van dromen. Het sparen levert ook in 2022 nog steeds weinig op, maar geld bezitten biedt mogelijkheden. Met onze gouden tips gaan er financiële deuren open.

Helaas bieden banken nu al jaren lage rendementen op spaarrekeningen. Op langere termijn komen de hogere spaarrentes weer terug, maar de lage rendementen zijn zeker geen reden om niet te sparen. Een andere mindset kan het spaargedrag ook ten goede komen. Onze spaartips helpen daarbij. Onze tips zijn gericht op de manier van denken, het zijn geen tips als bekijk de verzekeringen eens kritisch of stap over naar een goedkopere verzekeraar.

Maandelijks meer opzij zetten

Bij schaarste geven mensen minder uit en sparen ze meer. Door schaarste na te bootsen kan het spaarsaldo van huishoudens ook sneller stijgen. Een gezin dat nu maandelijks €250 overboekt naar de spaarrekening, kan per 2022 het spaarbedrag verhogen naar €350 per maand. Op deze manier is er kunstmatige schaarste en verplicht het huishoudens om de geldzaken anders in te richten.

Het geld op de spaarrekening is er niet

Spaargeld achter de hand hebben is een soort vangnet. Bij grote uitgaven is het eenvoudig teruggrijpen op een spaarrekening. Deze mogelijkheid verruimt ook de gedachten. Grote uitgaven worden eerder verricht als het geld ervoor aanwezig is. Huishoudens die geen spaargeld hebben moeten creatief zijn om grote uitgaven te omzeilen. Huishoudens met spaargeld achter de hand kunnen door dezelfde gedachtegang geld besparen.

Doelen stellen voor 2022

Het stellen van duidelijke doelen met daarbij een deadline werkt motiverend. Hierdoor komt er een extra hindernis om niet aan de plannen vast te houden. Als het doel is om op 31 december 2022 een bedrag van €1.200 extra gespaard te hebben, wordt het opnemen van geld of het niet storten van het maandelijkse spaarbedrag sterk ontmoedigd. Als de extra storting van €100 in juni niet lukt, wordt het halen van de deadline erg lastig. In de resterende maanden moet het niet gestorte bedrag weer worden ingelopen.

Het sparen concreet maken

Een bedrag bij elkaar sparen wordt eenvoudiger als er een duidelijk doel voor ogen is. Het sparen voor een wereldreis in 2025 is eenvoudiger dan het sparen zonder een concrete besteding voor ogen te hebben. Door ook nog een duidelijke planning aan te houden, worden de maandelijkse doelen ook concreet en dus eenvoudiger te behalen.

Kom in een bespaarflow

Het besparen op de boodschappen door een €0,10 goedkoper merk te kiezen zal het verschil niet maken bij het sparen. Maar wel als het besparen de nieuwe manier van denken wordt. Door iedere keer genoegen te nemen met een goedkoper merk, ontstaat een soort bespaarflow. Het is een manier van denken om met minder rond te komen.

Meer sparen is dus mogelijk door een andere manier van denken. 

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *