Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Meer rentestappen nodig volgens Deutsche Bundesbank

Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
Afbeelding gebouw ECB

In de strijd met inflatie zal de Europese Centrale Bank de rente mogelijk nog verder moeten verhogen. Dat zei Joachim Nagel, president van de Deutsche Bundesbank, de centrale bank van Duitsland. 

De uitspraak van DB-president Nagel komt een dag na de achtste renteverhoging van de ECB. Dat Duitsland aandringt op een verdere verhoging is niet vreemd, het land zit momenteel in een lichte economische recessie. Nagel geeft aan dat de Duitse economie worstelt met de hoge inflatie. 

Gisteren nam de ECB het besluit om voor de achtste keer in het afgelopen jaar de rente te verhogen. Het doel hiervan is dat bedrijven en huishoudens minder gaan lenen en grote aankopen zullen uitstellen, waardoor prijzen – en dus de inflatie – zal dalen. 

Ook Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, drong laatst al aan op meer rentestappen om de inflatie te bestrijden. Volgens hem zouden er zelfs onder ideale omstandigheden in ieder geval in juni en juli nog rentestappen nodig zijn. 

Besluit volgt na de zomer

Een mogelijke volgende rentestap vindt pas plaats op 14 september, na de zomerpauze van de bank. President van de ECB, Christine Lagarde, wil niet vooruitlopen op een mogelijke verhoging. Wel gaf ze eerder aan dat ze er alles aan zou doen om de inflatie in de Eurozone terug te dringen naar twee procent, een nieuwe rentestijging later dit jaar zal dan ook niet onwaarschijnlijk zijn. 

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *