Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Maximale rente op krediet stijgt naar 14 procent

Laatst bijgewerkt op: 26 juni 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
Geld lenen

De maximale rente die aanbieders aan klanten mogen rekenen op het consumptief krediet wordt per 1 juli verhoogd van maximaal 12% naar 14%. Door deze verhoogde maximale kredietvergoeding kan geld lenen, rood staan en kopen op afbetaling duurder worden.

De maximale kredietvergoeding voor aanbieders van consumptieve kredieten stijgt door een verhoging van 4% naar 6% van de wettelijke rente. Deze vergoeding bestaat namelijk uit twee onderdelen: de variabele wettelijke rente en een maximale opslag. Een stijging of daling hiervan heeft direct impact op de maximale kredietvergoeding die aanbieders kunnen vragen. De wettelijke rente is daarnaast gekoppeld aan de rente van de Europese Centrale Bank (ECB). De maximale opslag is in 2022 van 12% naar 8% verlaagd en blijft in 2023 hetzelfde.

Lenen duurder door hoge rente

Aanbieders kunnen door de verhoging van de maximale rente een hoger rentepercentage rekenen over de persoonlijke lening van particuliere klanten. Ook de rente voor rood staan, creditcards, kopen op afbetaling en een financial lease kan worden verhoogd. Deze rente moeten klanten betalen over het geleende bedrag.

Voor particulieren betekent een hogere rente dat geld lenen meer geld kost. Er moet immers meer worden betaald over het leenbedrag. De verhoging van het maximale rentepercentage over het consumptief krediet kan dan ook ongunstig uitpakken voor deze klanten.

Het ministerie van Financiën waarschuwt particulieren dan ook voor het makkelijk aangaan van een lening: ‘Soms is het erg verleidelijk om een kortlopende lening aan te gaan, om bijvoorbeeld een grote aankoop of onverwachte uitgave te dekken. Maar door de oplopende rente ben je uiteindelijk duurder uit.’

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *