Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Maestro-betaalpassen worden vervangen door Mastercard

Laatst bijgewerkt op: 28 februari 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten

In Nederland staat op de meeste betaalpassen het logo van Maestro met de rode en blauwe cirkels. Maestro een debit card-merk van creditcardbedrijf Mastercard. Met deze betaalpassen kunnen klanten in Nederlandse winkels en webshops betalen. Voor online betalingen en gebruik in het buitenland is Maestro echter minder geschikt. Gebruikers lopen tegen beperkingen aan, omdat ze bijvoorbeeld niet overal kunnen betalen met de pinpas. Om dit op te lossen, worden alle Maestro-betaalpassen vanaf 2023 vervangen door een Debit Mastercard.

Waarom stopt Maestro?

Maestro is en was in Nederland de meest gebruikte betaalstandaard voor zowel online als in winkels. Van oorsprong is het betaalsysteem van Maestro echter alleen ontworpen voor betalingen in fysieke winkels. Betalen via het internet was toen nog niet aan de orde. Doordat het aantal online betalingen in een rap tempo is gestegen, lopen klanten met een Maestro-betaalpas daardoor nu tegen beperkingen aan.

Niet alle online webshops staan betalingen met Maestro toe – er kan alleen een aankoop worden gedaan met creditcards of prepaid kaarten van Mastercard of Visa. Dit is een belemmering. Ook in het buitenland kan Maestro voor problemen zorgen, doordat de kaart niet overal wordt geaccepteerd. Om deze redenen vervangt Mastercard de kaart door een Debit Mastercard. Deze lijkt meer op een creditcard en is beter geschikt voor online betalingen en gebruik in het buitenland. In landen om ons heen worden deze kaarten al gebruikt. Ook sommige online banken maken al gebruik van de nieuwe technologie.

Maestro vervangen door debit Mastercard

Vanaf medio 2023 vervangen banken de betaalpassen van Maestro door een Debit Mastercard. Er worden ook geen nieuwe Maestro-kaarten meer gemaakt. Als een bank naast Maestro ook V PAY-passen van Visa aanbiedt, worden deze eveneens vervangen, maar dan door een Visa Debit. Visa heeft zelf niet aangekondigd te stoppen met de V PAY-passen.

mastercard logo

Doordat betaalautomaten in horeca en winkels op dit moment vaak alleen betalingen met Maestro en V PAY toestaan, moeten ook deze automaten worden aangepast door middel van een software-update. Het zou gaan om minder dan de helft van alle pinautomaten, die nu alleen Maestro accepteren. Door de software-update kunnen klanten zowel met de nieuwe als de oude betaalpas betalen.

Op plekken waar klanten nu al met Mastercard of Visa kunnen betalen, kan al betaald worden met de nieuwe Debit Mastercard en Visa Debit. Ook geldautomaten staan opnames met de nieuwe kaarten vaak al toe, doordat deze geschikt zijn voor contante geldopnames met verschillende soorten kaarten.

ABN AMRO, ING en Rabobank maakten bovendien bekend dat zij hun zakelijke klanten begin 2024 een nieuw contract aanbieden. De zakelijke klanten kunnen de nieuwe betaalpassen daarmee accepteren.

Wat moeten klanten doen?

Klanten hoeven zelf niets te doen. Banken sturen de nieuwe betaalkaart automatisch naar de klant toe. Klanten hoeven niet om een vervangende kaart te vragen. Het is niet precies bekend wanneer de banken de kaarten vervangen, maar het plan is om alle oude pinpassen binnen vijf jaar te vervangen door de nieuwe kaart.

Let op: een bank zal nooit aan haar klanten vragen om een betaalpas op te sturen. E-mails met het verzoek om de oude pinpas op te sturen zijn altijd afkomstig van oplichters.

Totdat klanten de nieuwe betaalpas op de mat hebben liggen, kunnen de oude passen met het Maestro-logo gewoon gebruikt blijven worden. Betaalvereniging Nederland adviseert iedereen de oude pas door te knippen en weg te gooien zodra de nieuwe betaalkaart is gearriveerd.

Meer weten over?