Eén op de vier Nederlanders heeft geen pas- en daglimiet ingesteld op de betaalrekening. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van ABN AMRO. Het instellen van limieten vormt een extra beveiligingsmaatregel tegen oplichting. Met een voorlichtingscampagne wil ABN AMRO online oplichting beperken en klanten aanzetten om de beschikbare beveiligingsmaatregel te gebruiken.
Hoewel 72% van de ondervraagde Nederlanders aangeeft zich in meer of mindere mate zorgen te maken over de kans om slachtoffer te worden van online oplichting, heeft maar liefst 23% zowel geen pas- als daglimiet ingesteld. 53% van de klanten heeft beide limiet ingesteld en 80% van hen geeft aan zich hierdoor veiliger te voelen. De limieten leiden over het algemeen niet tot ongemak. 70% van de ondervraagden geeft aan geen hinder te ervaren bij het pinnen of overboeken van grote bedragen.
Om ervoor te zorgen dat meer klanten gebruikmaken van de verschillende beveiligingsmaatregelen om de schade van online oplichting te beperken, heeft ABN AMRO de voorlichtingscampagne #rekenafmetfraude opgezet. ‘Met als doel niet alleen hun geld te beschermen, maar ook zichzelf een vervelende ervaring te besparen wanneer ze per ongeluk toch in trucs trappen, zoals een phising mail, sms of telefoontje van oplichters’, zegt de Nederlandse grootbank in een persbericht.
‘Online criminaliteit en fraude is een groeiend probleem, waar helaas nog steeds veel Nederlands het slachtoffer van worden’, stelt ABN AMRO-projectleider Fraude & Veilig Bankieren Neiske Ritsma. ‘Het instellen van een dag- en paslimiet of betaalalert kan het internetcriminelen net wat moeilijker maken om iemand in korte tijd zoveel mogelijk geld afhandig te maken.’
Middels de campagne hoopt ABN AMRO het aantal fraudeslachtoffers en de bijkomende financiële schade te verminderen. Ritsma richt zich op de klanten: ‘Maak de afweging wat je bereid bent te doen om je rekening extra te beveiligen zonder daar hinder van te ondervinden. De veiligheidsmaatregelen blijken in de praktijk namelijk zelden beperkend en kunnen ook op ieder moment weer teruggezet worden, bijvoorbeeld als je van plan bent een grote uitgave te doen.’
ABN AMRO en Ipsos hebben zich niet alleen gefocust op veiligheidsmaatregelen omtrent betaalrekeningen en spaarrekeningen. Ook is er gekeken naar de algehele digitale veiligheid. Zo blijkt uit het onderzoek dat de meeste Nederlanders wel gebruikmaken van beveiligingssoftware voor de computer of mobiele telefoon. 87% van de ondervraagden geeft aan deze software te gebruiken.
Van andere beveiligingsmaatregelen wordt echter minder gebruikgemaakt. 65% geeft aan tweestapsverificatie voor online diensten als e-mail, sociale media en WhatsApp te hebben ingesteld. Daarnaast heeft 58% van de Nederlanders het zogeheten zoek-mijn-telefoon ingesteld.
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie