Ondanks de milde recessie waarin Nederland zich bevindt, zal de koopkracht van de gemiddelde Nederlander volgend jaar toenemen. Dat blijkt uit de nieuwe economische raming die het Centraal Planbureau (CPB) donderdag bekend heeft gemaakt. In 2023 is de koopkracht -1,1%, naar verwachting stijgt dit aankomend jaar naar 1,9%. Het armoede-percentage zal toenemen van 4,8% van de Nederlandse bevolking naar 5,7%, dat is voornamelijk te wijten aflopende regelingen binnen het armoedebeleid, zoals de energietoeslag voor minima.
Waar enerzijds omgerekend één miljoen mensen in armoede zullen geraken, stijgt anderzijds de gemiddelde koopkracht in Nederland. Dit herstel verwacht het CPB vanwege een aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, waardoor lonen meer zullen stijgen dan in eerdere jaren. De werkeloosheid neemt daarbij toe; waar het dit jaar 3,6% van de beroepsbevolking betreft, zal het volgend jaar stijgen naar 4%. De projectie op langere termijn laat zien dat dit doorzet naar 4,8% in 2028.
Na de eerste twee kwartalen van economische daling, zal de Nederlandse economie gematigd groeien. Het CPB verwacht over heel 2023 een kleine stijging van het bruto binnenlands product (bbp), zo’n 0,7%. Dat zal in 2024 verder toenemen naar 1,4%, maar in de langetermijnprojectie wordt verwacht dat het percentage zich in 2028 weer op 1,1% bevindt. Daarbij zal de inflatie volgens de raming in 2023 3,9% zijn, en met een procentpunt afnemen naar 3,8% in 2024.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie