Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Klanten haalden in februari recordbedrag van banken

Laatst bijgewerkt op: 5 april 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 2 minuten
Klant haalt geld van bankrekening af

De afgelopen maanden hebben klanten van Europese banken een recordbedrag van hun rekeningen gehaald. Dit blijkt uit een recent rapportage van de Europese Centrale Bank (ECB). Het gaat om 71 miljard euro, het hoogste aantal sinds 1997.

Het zou gaan om een reactie op de onrust op de financiële markt, geven analisten aan bij Het Financieele Dagblad (FD). Mensen zijn hierdoor meer op hun hoede. Ook vermoeden zij dat het geld is opgenomen om de kosten voor de energierekening te kunnen betalen.

Verschillen in Europa en tussen doelgroepen

Het grootste deel van de 71 miljard euro is opgenomen door bedrijven. Particulieren haalden in totaal 21 miljard euro van hun rekeningen. In Europa verschilt daarnaast de mate waarin geld van rekeningen is gehaald. ING-econoom Teunis Brosens vertelt aan het FD dat bij huishoudens in Nederland en Duitsland slechts een beperkt effect van deze trend is gezien.

Bij de Nederlandse traditionele banken ING, ABN AMRO en Rabobank vonden er de laatste maanden weinig veranderingen plaats in de in- en uitstroom van geldbedragen. Dit geven voorlichters van de banken aan. De grootste geldverplaatsingen vonden plaats onder inwoners van Zuid-Europese landen.

Geld verplaatsen voor zekerheid

De val van banken Silicon Valley Bank en Credit Suisse zorgde voor instabiliteit van de banksector. Zo verkochten beleggers massaal beursaandelen en stonden ook de koersen van Nederlandse banken meermaals in de min. Er zou worden gevreesd dat geld verloren kan gaan door verdergaande onrust. Door geld te verplaatsen, kunnen particulieren en bedrijven voor meer zekerheid zorgen.

In Europa zijn klanten tot € 100.000 verzekerd door het depositogarantiestelsel. Wanneer een bank failliet gaat, krijgen zij het geld dat in totaal op hun rekeningen bij één bank staat tot maximaal dit bedrag terug. Wanneer er meer geld is opgeslagen, kan dit bij faillissement verloren gaan. Als particulieren en bedrijven hun geldbedragen spreiden over meerdere banken door deze bijvoorbeeld in deposito’s, geldmarktfondsen of kortlopende obligaties te stoppen, kan het risico op verlies van geld deels of volledig worden vermeden.

Spaarrekeningen aantrekkelijk door hoge rente

Eind februari stond er 9.091 miljard in totaal op betaalrekeningen in de Eurozone. Doordat het ECB de belangrijkste rentetarieven verhoogt om inflatie tegen te gaan, zijn de spaarrentes bij banken verhoogd. Zo heeft internetbank Bunq de spaarrente recentelijk verhoogd naar 2,01%, krijgen particuliere klanten bij Openbank nu de eerste zes maanden 2,5% rente en kan bij Scalable Capital zelfs 2,3% rente worden ontvangen.

Sparen levert op dit moment dus meer op dan in de jaren hiervoor, toen de spaarrentes rond het nulpunt schommelden. Dit heeft tot verplaatsen van geld geleid. Sinds september 2022 is bijna 600 miljard euro van betaalrekeningen afgehaald, waarvan 400 miljard euro op spaarrekeningen is gezet.

Ook bij traditionele banken is de rente verhoogd. Zij spelen echter minder snel in op de trends en ontwikkelingen en hanteren een lagere rente dan online banken. Bij Rabobank, ING, ABN AMRO, SNS en RegioBank ontvangen klanten nu 0,5% rente op hun spaartegoeden. Bij ASN is de spaarrente verhoogd naar 0,4%. Klanten van deze banken kunnen geld verplaatsen of een extra rekening openen, met garantie door het depositostelsel, om toch van de hoogste rentes te profiteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *