Er zijn meer rentestappen nodig om de inflatie terug te brengen naar het gewenste niveau. Dat zegt president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot tegen RTL Z. De president van De Nederlandsche Bank (DNB) is van mening dat de effecten van de verhoogde rentes voor het grootste gedeelte nog moeten komen.
Knot geeft aan zich zorgen te maken over de inflatie. ‘Wat er met de rente moet gebeuren is daar een afgeleide van’, zegt het lid van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB). ‘We zullen dat moeten doen wat nodig is om de inflatie terug te brengen naar 2,0% binnen een termijn van anderhalf, twee jaar.’
In grote delen van Europa daalt de inflatie door de renteverhogingen van de ECB. In Nederland is daar echter nog geen sprake van. ‘Met ons rentebeleid richten we ons natuurlijk op de eurozone’, benadrukt Knot. De grootste effecten van de recente renteontwikkelingen zouden volgens de DNB-president voor Nederland nog moeten komen. ‘De effecten van datgene wat we al hebben gedaan zitten nog voor het grootste gedeelte in de pijplijn. Dus het feit dat de inflatie nu nog hoog is, is geen verrassing.’
Knot maakt daarnaast duidelijk dat de ECB nog niet klaar is met het verhogen van de belangrijkste rentetarieven. ‘Als we terugwillen naar 2,0% en we hebben geen verdere tegenvallers, dan lukt ons dat alleen maar als we in ieder geval nog een paar rentestappen gaan doen in juni en in juli.’ Hij spreekt hierbij over een ideale situatie, waarbij er geen andere factoren zijn die invloed hebben op de inflatie.
‘Daarna ben ik meer open-minded over of er na de zomer nog meer zou moeten gebeuren of niet’, vervolgt Knot. ‘Want we willen terug naar die 2,0% en vervolgens moeten we kijken wat dat dan voor effect heeft.’ De inflatie zou volgens hem op het laatst in de tweede helft van 2025 op het normale niveau moeten zijn.
In de Tweede Kamer gaf Knot vandaag aan zich zorgen te maken over de hogere lonen. Door loonsverhogingen van 10,0% of meer ‘kan het moeilijker worden om de inflatie tot bedaren te brengen’. Hij sprak over de recentere loonovereenkomsten en gaf aan met name op de dubbelcijferige te doelen. ‘Als wij op een duurzame manier terug willen naar 2,0% inflatie, dan zullen we ook terug moeten naar 2,5% tot 3,0% looninflatie’, aldus de DNB-president.
ING-econoom Marcel Klok deed vorige week al een uitspraak over de loonsverhogingen tegen de redactie van Bank.nl: ‘We zien een duidelijk verschil met betrekking tot diensten. De belangrijkste kost in deze categorie is die van de lonen. We zien dat de lonen meer toenemen dan in andere landen. Hoewel de lonen vooral sinds januari flink zijn gestegen, beginnen we dat nu doorgeprijsd zien worden naar de consument.’
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie