Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Kerninflatie stijgt door naar 6,8 procent

Laatst bijgewerkt op: 28 juni 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
De Nederlandsche Bank

Hoewel de inflatie momenteel een hoge 4,2% bedraagt, zal de kerninflatie nog verder toenemen naar 6,8%. Dat blijkt uit de nieuwe Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten (EOC) van De Nederlandsche Bank (DNB). Bij kerninflatie worden de schommelende prijsstijgingen voor energie en voeding niet meegenomen. Dit cijfer wordt vaak gezien als indicatie voor de onderliggende inflatietrend.

Afbeelding: © De Nederlandsche Bank N.V.

Economische groei blijft mager

Ook cijfers met betrekking tot het bruto binnenlands product (bbp) zijn gepubliceerd. DNB raamt deze economische groei op 1,3% voor volgend jaar en 1,1% in 2025. Een gezonde economische groei bedraagt over het algemeen 2 tot 2,5%. De kerninflatie zal naar verwachting wel afnemen naar 3,6% voor volgend jaar en naar 2,8% in 2025.

Er wordt ook rekening met een ander scenario, namelijk dat de loon-prijsdynamiek sterker doorwerkt op de kerninflatie dan normaal. Dit houdt in dat de werkgevers hun lonen zullen blijven verhogen waardoor de prijzen meestijgen. In dat geval zal de inflatie volgend jaar 3,1% hoger uitvallen en daarmee 6,8% bedragen.

Beperk winsten

Verder roept de DNB overheden, werkgevers en vakbonden op om bij te dragen aan de inflatiebestrijding. Zo zouden werkgevers er verstandig aan doen om tot een beheerste groei van winsten te komen en moeten vakbonden niet te hoge lonen eisen. Ook de overheid moet haar steentje bijdragen door het begrotingstekort van bijna 3% terug te brengen naar een minder overtrokken percentage omdat het bijdraagt aan de oververhitting van de economie.

Huizenprijzen dalen

Onder meer door de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB), verwacht DNB dat de Nederlandse huizenprijzen dit jaar met 5,1% dalen. Volgend jaar zal dat verder dalen met 3,8%, waardoor de huizenprijzen in 2025 zo’n 10% gedaald zijn ten opzichte van de piek in de zomer van 2022. De prijsdaling valt de verklaren doordat de renteverhogingen van de ECB invloed hebben op de hypotheekrente, het afsluiten van een hypotheek is daardoor op dit moment ongunstig. Hierdoor wachten sommige kopers meer af, of verkopen woningeigenaren hun huis voor minder geld.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *