Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

JPMorgan Chase neemt spaartegoeden over van omgevallen First Republic Bank

Laatst bijgewerkt op: 1 mei 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 2 minuten
Gebouw van JPMorgan Chase bank

De Amerikaanse bank First Republic Bank is omgevallen. De bank raakte in de problemen als gevolg van massale geldopnames door spaarders. Na overleg is bekend geworden dat grootbank JPMorgan Chase de spaartegoeden overneemt om spaarders te beschermen.

De overname door JPMorgan Chase werd slechts enkele uren voor de opening van de beurs in New York aangekondigd. De financiële toezichthouder van de staat Californië biedt spaarders de garantie dat hun geld veilig blijft. Over de overname van de leningen van First Republic Bank wordt nog gesproken.

Spaartegoeden massaal opgenomen

De particuliere bank en vermogensbeheerder First Republic Bank beheerde vooral spaartegoeden en hypotheken van Amerikanen met veel vermogen. De bank kwam in de problemen door complicaties op de financiële markt en stijgende rentetarieven. Elf grote Amerikaanse banken schoten daarom te hulp en gaven gezamenlijk 30 miljard dollar om verdere escalatie te voorkomen.

Dit geldbedrag heeft de bank niet kunnen redden. In maart haalden klanten ruim 100 miljard dollar aan spaartegoeden van de rekeningen bij First Republic Bank. De beurskoers van de bank daalde vervolgens met 95%, doordat beleggers hun aandelen verkochten. Hierdoor kwam de bank op het punt van instorten te staan.

Overname om schade te beperken

Om te voorkomen dat andere banken in de problemen zouden komen wanneer First Republic Bank omvalt, moest er snel actie worden ondernomen. De Amerikaanse bankentoezichthouder Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) zocht daarom naar een koper en heeft aan verschillende financiële instellingen gevraagd een bod te doen.

Op zaterdag meldde een tiental banken zich bij de toezichthouder. Deze financiële instellingen wilden delen van Fist Republic Bank overnemen. De FDIC wilde echter dat de noodlijdende bank in zijn geheel werd verkocht. Toen op zondag slechts een paar bieders overbleven en het onderhandelingsproces bleef voortduren, bleek dat uiteindelijk niet haalbaar te zijn.

Om verdere paniek onder beleggers te voorkomen, is na lang overleg besloten dat JPMorgan Chase 103.9 miljard dollar aan spaartegoeden van First Republic Bank overneemt. Er wordt daarnaast nog gekeken naar een mogelijkheid om ook de leningen van de omgevallen bank over te nemen.

Vrees voor nieuwe bankencrisis

First Republic Bank is de derde Amerikaanse bank die in korte tijd failliet is verklaard. In maart ging het al eerder mis met Silicon Valley Bank en Signature Bank. Ook bij deze banken zorgde de massale opname van spaartegoeden voor problemen. Beide banken zijn overgenomen om de financiële markt te stabiliseren.

Ook in Europa verloren beleggers en spaarders het vertrouwen in banken. De Zwitserse bank Credit Suisse viel om na maanden aan schandalen en tekortkomingen, waardoor beleggers de bank nauw in de gaten hielden. Een overname door concurrent UBS heeft grote financiële problemen voorkomen.

De reeks aan faillissementen zorgde voor onzekerheid onder beleggers. De koersen van Nederlandse banken ING, ABN AMRO en Rabobank stonden meerdere dagen in de min. De angst voor een internationale bankencrisis kan echter als voorbarig worden gezien. De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, gaf vrijdag aan dat de regels voor middelgrote banken in dat land niet streng genoeg zijn. In de Europese Unie worden strengere regels gehanteerd en kunnen toezichthouders sneller ingrijpen wanneer nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *