Dat blijkt uit een berekening van financieel nieuwsplatform Bloomberg. De Italiaanse Giorgia Meloni, premier van Italië, gaf eerder al aan dat ze bezig is met wetgeving om de overwinsten van banken te belasten. Met het geld hoopt de Italiaanse regering belastingverlagingen te financieren en starters op de woningmarkt te helpen.
De aanleiding voor de aangekondigde maatregel zijn de enorme winsten die banken boeken door de gestegen rente van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze moeten ervoor zorgen dat de economie afkoelt, door sparen gunstiger te maken en lenen duurder. Doorgaans is de trend binnen Europa dat banken wel het percentage in leningen en hypotheken verhogen, maar achterblijven met het verhogen van de spaarrentes.
Zo zag de Italiaanse bank Intesa Sanpaola haar winst in de eerste jaarhelft met 80% toenemen tot 4,2 miljard euro, concurrenten zagen de winst in een soortgelijke orde van grootte toenemen. Volgens de berekeningen van Bloomberg zou die bank ruim 900 miljoen euro aan belasting af moeten gaan staan. Concurrent UniCredit zal naar verwachting ruim 800 miljoen euro af moeten dragen aan de Italiaanse overheid.
Het totaal aan Italiaanse banken moet voor een extra inkomst van zo’n 3 miljard euro zorgen. Bloomberg heeft in zijn berekeningen rekening gehouden met de latere nuancering die volgde na de bekendmaking van de overwinstbelasting, omdat investeerders zich massaal terug begonnen te trekken van banken. De overwinstbelasting bedraagt nu 40%, met een maximum van 0,1 procent van het totale vermogen van een bank.
De nieuwe belasting is overigens nog niet goedgekeurd, de details moeten nog uitgewerkt worden. De Italiaanse regering is in ieder geval niet van plan om de belasting nog verder te verlagen. Naar verwachting zal het plan na de zomer worden omgezet naar een wet.
Ook in Nederland zijn er verschillende geluiden te horen die voor een eventuele inperking van de hoge winsten pleiten. Zo noemde Barbara Oosters, projectleider Eerlijke Bankwijzer bij ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib, de winsten het “zoveelste voorbeeld waarbij burgers de rekening betalen terwijl de grote bedrijven winst maken”. Hiermee refereert ze tegelijk aan de zogenoemde ‘graaiflatie’ waar supermarkten van beticht worden.
De hoge winsten hebben alles te maken met de 3,75% die banken zelf ontvangen over hun gestalde geld. Dat staat in groot contrast met de magere rentes die klanten ontvangen, ook in Nederland. Wie liever mee profiteert van de stijgende ECB-rente, kan zijn spaargeld bij een bank onderbrengen die meer rente biedt. Dat kan bij Nederlandse bedrijven, zoals Bunq die momenteel een rente van 2,46% biedt, maar ook bij buitenlandse banken. Voor spaarrekeningen zonder voorwaarden, waarbij dus niet bijvoorbeeld maandelijks bijgestort hoeft te worden voor het behouden van een rentepercentage, kunnen spaarders voor het hoogste tarief terecht bij Bigbank. Zij bieden nu 2,70% rente. Wie meer rente zoekt en het geld een tijdje kan missen, kan op zoek gaan naar een depositorekening.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie