Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Italië gaat overwinsten van banken extra belasten

Laatst bijgewerkt op: 8 augustus 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
Italiaanse bank

De Italiaanse regering gaat een belasting van 40,0% heffen op de overwinsten van banken, omdat banken extra winst maken door de hogere rentes. De overheid denkt daarmee 2 miljard euro op te kunnen halen om belastingverlagingen te financieren en starters op de woningmarkt te helpen.

Vicepremier Matteo Salvini kondigde deze maatregel vandaag aan op een persconferentie. ‘Het gaat niet om enkele miljoenen, maar om enkele miljarden. Het is een rechtvaardige maatregel’, sprak hij uit. De aandelen van de Italiaanse banken daalden vanmorgen met meer dan 5,0% door reacties van beleggers op de aankondiging.

Banken maken winst door hoge rentes

De Europese Centrale Bank (ECB) probeert de inflatie naar 2,0% terug te brengen door renteverhogingen door te voeren. Op 27 juli voerde de ECB alweer de negende renteverhoging door. Door deze stijgingen lopen ook de rentes op leningen bij Europese banken op. Banken verdienen aan de rentes die klanten aan hen betalen. Als de rentes op spaarrekeningen tegelijkertijd minder hard stijgen, levert dit een hogere winst voor de bank op.

De winsten van Italiaanse banken liepen flink op in de eerste helft van 2023. Ook andere Europese banken behalen goede resultaten. Zo zag ING de winst in het tweede kwartaal bijna verdubbelen. De effecten van de renteverhogingen zorgen voor kritiek. Naast Italië denken ook het Verenigd Koninkrijk, Spanje en de Baltische staten na over de mogelijkheden van extra heffingen op de overwinsten van banken.

Banner Freedom24

Reacties van bezoekers (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *