Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Is er morgen sprake van een recessie?

Laatst bijgewerkt op: 15 augustus 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 2 minuten
Luchtfoto van Nederland in zwart-wit

Hoewel de Nederlandse economie nog steeds oververhit is en consumenten te maken hebben met gestegen prijzen, ontloopt Nederland waarschijnlijk een recessie. Dat zeggen economen tegen het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Aanleiding van de gesprekken zijn de cijfers over de economie die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) morgen zal publiceren. 

Er is sprake van een recessie wanneer de economie twee opeenvolgende kwartalen krimpt. De eerste kwartaalcijfers van dit jaar zijn al bekend: toen was er sprake van -0,3 procent, een krimp dus. Morgen worden de cijfers van het tweede kwartaal bekendgemaakt. De verwachting van Rabobank-econoom Hugo Erken is dat de economie nu is gegroeid met een paar procentpunten. ING-Econoom Marcel Klok gaat uit van een groei van 0,1 procent. Indien dat niet het geval is, belandt Nederland technisch gezien in een recessie. 

Helpt de dienstensector Nederland uit de brand?

De oorzaak achter het lage percentage van de Nederlandse economie is vooral te zoeken in de opgelopen inflatie en de gestegen rentes. Daardoor wordt er minder geïnvesteerd. Naar verwachting zal de plus die ons van een recessie moet weerhouden, komen vanuit de dienstensector. Erken: “Met restaurants gaat het bijvoorbeeld nog goed. Mensen laten het geld op sommige plekken ook rollen.” 

Klok ziet het cijfer minder rooskleurig in, en spreekt eerder van stagnatie. Daarnaast stelt hij dat een economische krimp nog niet kan worden uitgesloten. “Negatieve industrieproductiecijfers en de gedaalde bouwproductie en detailhandelsverkopen wijzen in de richting van een krimp”. Naar zijn verwachting blijft de staat van de economie rond het nulpunt schommelen. 

“Huis-tuin-en-keukenrecessie”

Indien Nederland wel in een recessie zou belanden, is dat niet meteen foute boel. In gesprek met Bank.nl gaf Luc Aben, econoom bij Van Lanschot, aan dat een eventuele krimp in Nederland een ‘huis-tuin-en-keukenrecessie’ zou zijn. “Het is totaal niet te vergelijken met een recessie tijdens de euro- of bankencrisis. Dat komt omdat zo’n term eigenlijk heel technisch is van aard. Het ontbreekt aan een fundamenteel probleem die daar oorzakelijk voor is. Dit heeft puur te maken met de opwarming en afkoeling van de economie. De afkoeling zal nog wel even door blijven zetten, maar is geen reden tot zorg. Dat geldt ook als Nederland eventueel in een recessie zou belanden.”

“Nederland is een outsider”

Een van de redenen waarom het nog minder ingrijpend zou zijn dan in Duitsland, is vanwege onze arbeidsmarkt. Aben: “Nederland heeft te maken met grote arbeidstekorten. Wat dat betreft is het een outsider binnen de Eurozone. Hoewel dat ervoor zorgt dat onze economische groei beperkt wordt, zorgt het ook voor een buffer tijdens een eventuele recessie. Dat kan zomaar een boel dramatische effecten voorkomen.”

Marcel Klok onderstreept de woorden van zijn collega-econoom en voegt toe: “Door de krappe arbeidsmarkt stijgen bovendien de lonen. En zelfs als er wel een milde recessie zou komen hoeven we ons over ontslagen op grote schaal weinig zorgen te maken. Ik denk dat het zogeheten ‘label-hoarding’, in goed Nederlands ook wel hamsteren voor arbeid genoemd, dan van toepassing zou zijn. Dat is een fenomeen dat kan optreden na een lange periode van arbeidsmarktkrapte, waarbij werkgevers ondanks dat er minder werk is, hun werknemers in dienst houden. Bovendien hebben we te maken met vergrijzing, dus zou daar nog meer sprake van zijn.”

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *