Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Internetbankieren: hoe veilig is dat?

Laatst bijgewerkt op: 26 november 2021

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 3 minuten
Hacker achter een laptop

De wereld digitaliseert. En dat geldt ook voor bankzaken. Betalen via de mobiel. Contactloos pinnen. En binnen een paar muisklikken geld overmaken naar het buitenland. Bankieren was nog nooit zo makkelijk. Maar dat heeft ook een keerzijde. Want bankfraude komt nog steeds voor. En de schade loopt in de miljoenen, zo werd eerder gemeld.

Toch blijft de totale schade beperkt ten opzichte van de totale omzet door internetbankieren. Banken zorgen voor een goed beveiligd systeem. Dat bankfraude buiten de deur houdt. Maar ondanks de goede bescherming, gaat het af en toe toch fout. Hoe veilig is internetbankieren eigenlijk?

Internetbankieren is de norm

Internetbankieren en mobiel bankieren zijn niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Dankzij de goede beveiliging garanderen Nederlandse banken dat internetbankieren veilig is. Dat komt omdat de bank zorgt voor:

 • Fraudedetectie
 • Een veilige verbinding
 • Maatregelen tegen fraude
 •  Een veilige uitvoering van transacties
 • Verstoring van virussen van internetcriminelen

Maar de verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de bank. Ook de consument zelf moet zorgen dat hij of zij veilig internetbankiert.

Uniforme regels voor veilig internetbankeren

Niet alleen zijn de meeste Nederlandse inmiddels vertrouwd met online bankieren. Ook criminelen weten steeds betere methodes te ontwikkelen om mensen online geld afhandig te maken. Zo is sinds 2020 bank spoofing in opmars. Waarbij oplichters doen alsof zij een medewerker van de bank zijn.

Gelukkig zijn klanten van banken goed beschermd tegen fraude. Sinds 1 januari 2014 gelden er uniforme bankvoorwaarden. Deze voorwaarden maakten een eind aan de sterk uiteenlopende, en soms onredelijke, regels en voorschriften van banken.

Tegenwoordig hanteert iedere bank in Nederland 5 veiligheidsregels. Houdt de klant zich aan deze regels? Maar wordt hij of zij toch slachtoffer van fraude? Dan heeft de klant recht op een schadevergoeding.

De 5 veiligheidsregels voor internetbankieren zijn:

 1. Houd beveiligingscodes geheim
 2. Controleer regelmatig de bankrekening
 3. Laat niemand anders de bankpas gebruiken
 4. Neem bij twijfel of incidenten direct contact op met de bank
 5. Beveilig de apparaten die gebruikt worden voor het internetbankieren

Internetbankieren kan zowel via een computer als mobiele telefoon. Over het algemeen zijn smartphones en apps beter te beveiligen dan computers en browsers.

De 5 veiligheidsregels voor mobiel bankieren zijn:

 1. Sluit na gebruik de app af
 2. Houd beveiligingscodes geheim
 3. Gebruik geen publiek Wifi netwerk
 4. Installeer de nieuwste versie van de app
 5. Beveilig de smartphone met een pincode

Internetbankieren in een veilige omgeving

Door middel van phishing proberen internetcriminelen beveiligingscodes af te troggelen. Bijvoorbeeld via een valse website, die lijkt op de officiële site van de bank. Vaak hebben valse e-mails geen persoonlijke aanhef en wordt er direct gevraagd om actie te ondernemen door op een bijgevoegde link te klikken. Klik bij twijfel nooit zomaar op links of bijlages.

Voor internetbankieren is het belangrijk dat de echte, goed beveiligde website van de bank wordt gebruikt. Controleer dit voor het doen van een online betaling. Dat kan hier. Zo krijgt de browser bijvoorbeeld bij een goed beveiligde verbinding een hangslotje.

Daarnaast is het raadzaam om alleen te internetbankieren op de eigen computer. Het is namelijk niet bekend of een openbare computer wel of niet goed beveiligd is. Ook veilige, complexe wachtwoorden dragen bij aan extra veiligheid.

Wel of niet grof nalatig?

Klanten die zich aan de 5 veiligheidsregels houden, draaien bij bankfraude niet zelf voor de schade op. Maar krijgen een vergoeding. Wat nu als iemand een van de uniforme regels niet heeft nageleefd? Dat betekent niet gelijk schuldig aan grove nalatigheid. De bank kijkt altijd naar de individuele omstandigheden. En bepaalt op basis daarvan of iemand wel of niet grot nalatig is geweest.

Dat was eerder niet zo. Voordat er uniforme bankvoorwaarden kwamen, was iemand die zich niet aan de voorschriften van de bank hield automatisch grof nalatig. Slachtoffer van bankfraude? Beschrijf hoe de veiligheidsvoorschriften zijn nageleefd of toon aan waarom dit niet kon. Zoveel mogelijk inzicht geven in de situatie helpt bij het claimen van een schadevergoeding.

Zegt de bank dat er sprake was van grove nalatigheid? Maar is dit volgende klant niet het geval? Dan kan er een schriftelijke klacht worden ingediend bij de bank via de Interne Klachtenprocedure (IKP). Vervolgens helpt de Financiële Ombudsman of de geschillencommissie van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) verder.

Sinds 2021 is het ook mogelijk om – onder bepaalde voorwaarden – de naam, adres en woonplaats van de oplichter te krijgen. Dit kan alleen als er aangifte is gedaan bij de politie. De bank benadert de oplichter eerst zelf om het geld terug te storten. Gebeurt dit niet binnen 21 dagen? Dan geeft de bank de NAW-gegevens, zodat de gedupeerde klant zelf een civiele procedure kan starten.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *