Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ING ziet winst verdubbelen, rente blijft laag

Laatst bijgewerkt op: 3 augustus 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
ING gebouw

De bank noteert in de cijfers van het tweede kwartaal een winst van 2,2 miljard euro. Dat is een forse stijging ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022, toen bedroeg de winst 1,2 miljard euro. Desalniettemin blijft de spaarrente voor klanten laag, de grootbank is de laatste die haar rente halverwege augustus verhoogt naar 1,25%.

Uit de kwartaalcijfers blijkt dat ING bijna 4,1 miljard euro aan rente-inkomsten heeft ontvangen, honderden miljoenen euro’s meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De extra winst vertaalt zich nog niet in een hogere spaarrente voor klanten, afgezien van de 0,25 procentpunt die is aangekondigd. Dat is een groot verschil met de vele renteverhogingen die de Europese Centrale Bank de afgelopen tijd doorvoerde. 

De hogere rente van de ECB (3,75%) zorgt ervoor dat banken meer rendement ontvangen over het spaargeld van hun klanten. Spaarders profiteren hier zelf nog nauwelijks van, dat was eerder al aanleiding voor demissionair-minister van Financiën Sigrid Kaag om de banken op te roepen om hun spaarrente verder te verhogen. Vooralsnog lijken de grootbanken nog geen competitieve rentestrijd met elkaar aan te willen gaan, ze blijven elkaar wel langzaam volgen. 

Hogere rente vindt men elders

Wie een hogere spaarrente zoekt kan beter elders zoeken. In het buitenland bijvoorbeeld. Spaarplatform Raisin gaf onlangs in gesprek met Bank.nl aan de Nederlandse grootbanken te willen dwingen tot renteverhogingen met competitieve rentes. Momenteel kunnen klanten bij de Franse Renault Bank bijvoorbeeld al 2,65% rente ontvangen op een spaarrekening zonder voorwaarden. Bij het Estse Bigbank ontvangen klanten sinds 2 augustus al 2,70%. Door de hogere rente die het spaarplatform biedt, maar ook andere buitenlandse aanbieders, zien de Nederlandse grootbanken wekelijks ruim honderd miljoen euro aan Nederlands spaargeld naar het buitenland verdwijnen. 

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *