Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ING kondigt geld opnemen zonder betaalpas en renteverhoging aan

Laatst bijgewerkt op: 19 april 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 2 minuten
Klant neemt geld op bij geldautomaat

Klanten van ING kunnen binnenkort zonder betaalpas geld opnemen uit een betaalautomaat. Dat kondigt de grootbank aan. Vanaf komende zomer is het mogelijk met een transactiecode tot € 100 per dag uit de muur te halen. Ook gaat per 1 mei een renteverhoging van 0,5% naar 0,75% in.

Klanten die hun betaalpas kwijt waren, konden al eerder met een code geld opnemen van hun bankrekening. Deze code moest worden opgevraagd bij een ING-servicepunt of fysiek kantoor. In de zomer is deze techniek beschikbaar voor alle klanten. ‘Handig voor klanten die hun betaalpas niet bij zich hebben of verloren zijn’, zegt een woordvoerder van de bank.

Mobiel bankieren steeds gebruikelijker

Om deze nieuwe manier van geld opnemen door te kunnen voeren, verandert ING de voorwaarden per 1 juli. Later in de zomer wordt de mogelijkheid daadwerkelijk beschikbaar. Met deze ontwikkeling speelt ING in op de trend van mobiel bankieren. ‘Elke dag gebruiken 5,7 miljoen klanten de app. Er wordt dagelijks ongeveer acht miljoen keer ingelogd’, meldt de ING-woordvoerder aan Nu.nl.

ABN AMRO heeft al eerder stappen gezet om geld opnemen zonder kaart mogelijk te maken. Bij deze bank kunnen klanten sinds eind 2021 door middel van een QR-code tot € 500 opnemen zonder betaalpas. Daarvoor moeten zij gebruikmaken van de mobiele app en kiezen voor de optie ‘opnemen zonder betaalpas’ op de geldautomaat van Geldmaat.

Contant geld minder geaccepteerd

Contant geld wordt steeds minder geaccepteerd. In februari bracht De Nederlandsche Bank (DNB) een rapport uit over het gebruik van contant geld in Nederland. Daaruit bleek dat 4,0% van de onderzochte winkeliers alleen pinbetalingen accepteert en dat dit percentage in andere branches zelfs nog hoger ligt. 1 op de 5 (22%) van de bioscopen accepteert alleen betaalpassen en ook bij 16% van de parkeerplaatsen kunnen klanten tegenwoordig alleen nog met hun kaart terecht.

Doordat er steeds minder gebruik wordt gemaakt van contant geld, neemt ook het aantal geldautomaten in Nederlands steeds meer af. Verdwijnen zullen deze automaten echter niet. Om te voorkomen dat klanten helemaal geen contant geld meer kunnen opnemen, geldt er namelijk een 5 kilometernorm. In Nederland moet hierdoor altijd een geldautomaat binnen een afstand van 5 kilometer te vinden zijn.

De geldautomaten van ING, ABN AMRO en Rabobank zijn de laatste jaren vervangen door automaten van Geldmaat. Deze apparaten zijn te vinden in muren of pinboxen buiten en in geselecteerde supermarkten en boekwinkels. Ook is geld opnemen tegenwoordig mogelijk in 16 winkels van Geldmaat. Op al deze plekken kan iedereen met elke betaalpas terecht.

Spaarrente wederom verhoogd

ING kondigde vandaag niet alleen een nieuwe mogelijkheid voor geld opnemen aan. Ook maakte de grootbank bekend per 1 mei de rente op spaarrekeningen te verhogen van 0,5% naar 0,75%. Deze spaarrente geldt voor tegoeden tot € 10.000. Voor spaargeld tot een maximum van 1 miljoen euro wordt de rente verhoogd naar 0,65%.

De rentestijging volgt op de verhoging van Rabobank. Deze bank kondigde op 14 april aan de rente te verhogen naar hetzelfde tarief. Daarmee reageren de traditionele banken op de toenames van de belangrijkste rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB). De EU-instelling probeert hiermee de hoge inflatie in Europa af te zwakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *