Door obligaties uit te schrijven van bedrijven uit de fossiele industrie, hebben ING en ABN AMRO geholpen bij het ophalen van meer dan honderd miljard euro voor uitbreidende olie- en gasbedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van Investico en Follow the Money. Met het onderzoeksrapport ‘Fossil Finance’ wordt duidelijk dat het klimaatakkoord in Parijs niet voor een grote verandering heeft gezorgd bij de twee banken.
Bij akkoord dat in 2015 tot stand kwam beloofden financiële dienstverleners, waaronder banken, minder te investeren in de fossiele sector en daarmee duurzamer te worden. Het onderzoek laat zien dat er sinds 2015 door ING en ABN AMRO voor meer dan 100 miljard euro, via het uitschrijven van obligaties, terecht is gekomen bij bedrijven uit de fossiele industrie. Hierbij gaat het specifiek om bedrijven die hun fossiele werkzaamheden uitbreiden, door bijvoorbeeld nieuwe gas- en olievelden aan te boren.
In totaal onderzochten Investico en Follow the Money, in samenwerking met internationale media, ruim 1600 obligaties van fossiele bedrijven. De totale waarde hiervan is duizend miljard euro, waarvan dus een tiende afkomstig is van de twee Nederlandse grootbanken. Het onderzoek toont daarnaast aan dat het wereldwijde bedrag aan uitgeschreven obligaties voor fossiele bedrijven flink stijgt. In 2016, het jaar van het Parijsakkoord, ging het om 96 miljard euro. In 2020 bedroeg het bedrag 248 miljard euro. Na een daling in 2021 en 2022 duidt de eerste helft van dit jaar alweer op een toename.
De manier van financieren, doormiddel van obligaties, is volgens het onderzoek een onderbelichte manier van banken om fossiele bedrijven bij te staan. Een obligatie haalt geld op bij beleggers, een bank gaat hiervoor op zoek naar investeerders en krijgt commissie.
Hoewel ING vorig jaar aankondigde om te stoppen met het financieren van nieuwe olie- en gasvelden, bleef de bank in de tussentijd betrokken bij de reeds genoemde obligaties. Het gaat hierbij om tien obligaties met een waarde van tien miljard euro, afkomstig van Amerikaanse en Noorse bedrijven die nieuwe gas- en olievelden aanboren. In een reactie op het onderzoek geeft ING aan dat het nieuwe beleid alleen ‘projectfinanciering’ mijdt. Met andere woorden, een fossiel bedrijf dat geld ophaalt voor ‘algemeen gebruik’ doormiddel van een obligatie kan nog wel op hulp rekenen van de bank.
ABN AMRO heeft niet aangekondigd te stoppen met de financiering van nieuwe olie- en gasvelden. Daarentegen gaf de bank in 2018 wel aan dat fossiele activiteiten in het kwetsbare Noordpoolgebied niet meer op hulp bij financiering kunnen rekenen. Het onderzoek laat echter zien dat dit in 2021 het geval was, zo was de bank betrokken bij een obligatie van het Noorse Oliebedrijf Aker BP. Het bedrijf kondigde dit jaar aan zijn activiteiten naar het betreffende gebied te willen uitbreiden. De bank reageert op het onderzoek door te zeggen dat ze ‘onder voorwaarden’ en ‘per geval’ uitzonderingen toestaat op haar eigen beleid.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie