Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ING boekt bijna vier keer zoveel winst in Q1 door gestegen rente

Laatst bijgewerkt op: 15 mei 2023
Leestijd: 1 minuut
winst ing logo header

De nettowinst van ING is bijna verviervoudigd in het eerste kwartaal van dit jaar. Hiermee heeft het financiële concern, net als ABN AMRO, flink geprofiteerd van de gestegen rente. ING ziet mogelijkheden om aandeelhouders te belonen door voor maximaal 1,5 miljard euro aan aandelen in te kopen.

Het gaat om een nettowinst van 1,6 miljard euro voor de maanden januari, februari en maart. ING heeft de kwartaalwinst bijna verviervoudigd ten opzichte van vorig jaar, toen de winst halveerde als gevolg van de oorlog in Oekraïne. ING zette toen 834 miljoen euro opzij voor leningen aan bedrijven die mogelijk niet zouden worden terugbetaald. Verder besloot de bank om de aanwezigheid in Rusland af te bouwen en het leningenboek voor Russische bedrijven terug te brengen van 6,7 miljard euro naar 2,6 miljard euro.

ING profiteert van ECB renteverhoging

ING heeft geprofiteerd van de gestegen rentes door de ECB. Sinds medio vorig jaar is de ECB begonnen met het verhogen van de rente om de inflatie te verminderen. Dit heeft een positief effect op commerciële banken, zoals ING, doordat zij meer geld ontvangen als zij hun geld bij de ECB stallen. ING heeft ook 106.000 nieuwe klanten verwelkomd, waardoor ze nu in totaal 14,7 miljoen klanten hebben.

Daarnaast heeft ING besloten om in de komende vijf maanden voor maximaal 1,5 miljard euro aan eigen aandelen terug te kopen. Dit besluit komt vooral ten goede aan de aandeelhouders.

Bankensector blijft stabiel ondanks onrust

Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) stellen vast dat de doorwerking van het ECB-beleid op de spaarrentes in Nederland beperkter en zwakker is dan in andere landen. Dit zou kunnen worden verklaard door de beperkte concurrentie in Nederland, waarbij kleinere banken hogere spaarrentes bieden dan de grote banken.

Ondanks de recente onrust in de bankensector waarbij verschillende banken in de Verenigde Staten en Credit Suisse in Zwitserland in de problemen kwamen, heeft ING hier weinig last van ondervonden. Volgens ING-topman Steven van Rijswijk bleven klanten van ING vertrouwen houden in de bank.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *