Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Doelstelling ECB nog niet behaald: Inflatie stijgt verder door

Laatst bijgewerkt op: 1 juni 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
ECB

Uit een snelle raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de inflatie in mei 6,1 procent was. Hoewel de inflatie vooral wordt bepaald door de langzamer-dalende energieprijzen, blijft de stijging onverwacht. 

Het CBS heeft cijfers gepubliceerd die verder ingaan op een aantal productgroepen. Dit zijn samenstellingen van bestedingscategorieen, verdeeld op thema. Zo bedroeg de gemiddelde prijstoename van supermarktproducten in mei 12,8 procent, tegen 13,2 procent in april.

Daling energieprijs verlangzaamt

Industriële goederen stegen naar 8,9 procent ten opzichte van 8,3 procent in april. De negatieve inflatie op energie, waaronder diesel en benzine, werd 18,5 procent goedkoper nadat het in april 22 procent bedroeg. Dat maakt dat het tempo van de prijsdaling is gezakt. Bovendien steeg de categorie voedingsmiddelen, dranken en tabak lichtelijk van 12,8 naar 13,2 procent. Diensten bleven nagenoeg gelijk, het steeg met slechts een tiende van een procent van 6,0 naar 6,1. 

Het CBS gebruikt een aparte meetmethode om een vergelijking met andere Europese landen te maken, hierin wordt onder meer geen rekening gehouden met de woninghuren. Uitgaande van die methodiek, komt de inflatie van mei uit op 6,8 procent ten opzichte van 5,8 procent in april. 

ECB blijft zich inzetten

De inflatiestijging komt op een moment waarop de Europese Centrale Bank (ECB) actief de rente probeert te beteugelen, als middel om de economie te doen afkoelen. Het beoogde doel is dat hierdoor leningen duurder worden, waardoor er minder wordt geïnvesteerd en meer wordt gespaard. De doelstelling van de ECB om de inflatie terug te brengen naar 2 procent blijft voorlopig nog aan. Eerder gaf president van de ECB, Christine Lagarde, al aan dat de bank zich actief blijft inzetten om de inflatie te beteugelen. 

Banner Freedom24

Reacties van bezoekers (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *