Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Inflatie eurozone daalt

Laatst bijgewerkt op: 18 augustus 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
Europese Unie vlag

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in de maand juli met 5,3% toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, dat meldt statistiekbureau Eurostat. Vergeleken met juni is dat een daling van 0,2%, de inflatie neemt hiermee langzaam af binnen Europa. 

Nieuwe stof tot nadenken voor de Europese Centrale Bank (ECB), zij hebben in het afgelopen jaar negen keer de rente verhoogd in een poging tot het verlagen van de Europese inflatie. Dat lijkt langzaam te lukken, al is de daling mager. Doordat de centrale bank van Europa de rente verhoogt, stijgen de kosten voor lenen en moet het meer lonen om te sparen. Het idee hierachter is dat het de economie laat afkoelen. Dat lijkt langzamerhand te lukken. 

Kerninflatie blijft gelijk

De kerninflatie, het inflatiecijfer dat berekend wordt zonder de energie- en voedselprijzen mee te nemen, blijft net als in juni 5,5%. Dat cijfer moet een accurater beeld geven van de daadwerkelijke inflatie in Europa. De stagnatie kan betekenen dat het met de inflatie de goede kant op gaat, al blijven andere scenario’s ook mogelijk. 

De Europese prijs voor diensten steeg echter wel, van 5,4% in juni naar 5,6% in juli. Dat is een mogelijke zorgen, volgens persbureau Reuters, aangezien de kosten voor diensten vaak gedreven zijn door salarissen. Dat zorgt ervoor dat het percentage moeilijk daalt. 

De cijfers zullen waarschijnlijk niet het wikken en wegen van de ECB in één keer wegnemen. Aannemelijk is dat de centrale bank alsnog een tiende renteverhoging zal doorvoeren, dat denken economen die onlangs in een peiling van financieel platform Bloomberg hun verwachtingen uitspraken. 

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *