Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Inflatie daalt licht: 5,7% in juni

Laatst bijgewerkt op: 30 juni 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
CBS kantoor Den Haag Centraal Bureau voor de Statistiek

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt de daling op basis van een snelle raming. De inflatie komt hiermee 0,4% lager uit dan in mei 2023. Hierbij wordt gebruik gemaakt van nog onvolledige brongegevens, én een nieuwe rekenmethode. 

Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek

De prijzen van industriële goederen, exclusief energie en motorbrandstoffen, dragen het meest bij. In mei was de inflatie voor deze categorie 8,9%. In juni was dit volgens de snelle raming flink lager met 7,3%. Boodschappen blijven echter wel duur, en nemen maar langzaam af. In juni betaalde je bij een supermarkt 12,6% meer dan dezelfde maand vorig jaar, in mei 12,8%. De prijsstijgingen lijken voorlopig dus voorbij, maar het tempo van de daling blijkt nog langzaam te zijn.  

Nauwkeuriger meten 

Het CBS gebruikt nu een methode waarbij het naar eigen zeggen nauwkeuriger inflatie in beeld kan brengen. Met de nieuwe methode zijn niet alleen nieuwe energiecontracten leidend voor de energie-inflatie, maar worden ook lopende contracten meegenomen in de berekening. 

Vóór 2021 week de prijs van nieuwe contracten nauwelijks af van lopende contracten, en was het volgens het CBS niet nodig om deze cijfers specifieker mee te nemen in de berekening. Toen de energieprijzen afgelopen jaar flink toenamen, schoot de inflatie ook omhoog naar enorme hoogte. Maar liefst 14,5 procent. Dit gold niet voor iedereen, aangezien veel mensen nog een lopend contract hadden waarbij ze een lagere prijs betaalden. 

Piek in 2022 bijna gehalveerd

De nieuwe meetmethode laat zien dat de piekinflatie van 14,5% in september 2022, maar 7,8% zou zijn geweest. De nieuwe rekenresultaten gaan niet met terugwerkende kracht in; de meetmethode geldt vanaf juni 2023. De cijfers worden onder meer gebruikt voor het bepalen van huurstijgingen en dienen vaak als uitgangspunt tijdens cao-onderhandelingen. 

ECB

De Europese Centrale Bank blijft er alles aan doen om de inflatie in de Eurozone terug te dringen naar 2%, die bedroeg in mei nog 6,12%. De nieuwe cijfers worden op 1 juli gepubliceerd en zullen laten zien of de renteverhogingen van de ECB het gewenste effect hebben, en of ze erin slagen om stukje bij beetje de Europese economie te laten afkoelen. De eerst mogelijke nieuwe rentestap vindt pas plaats op 14 september, na de zomerpauze van de bank. 

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *