Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Inflatie daalt licht: 4,6% in juli 

Laatst bijgewerkt op: 31 juli 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
CBS kantoor Den Haag Centraal Bureau voor de Statistiek

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van een snelle raming. Vorige maand bedroeg de inflatie nog 5,7% ten opzichte van een jaar eerder. De daling van het inflatiecijfer is voornamelijk te danken aan de dalende energieprijzen. Omdat het een snelle raming betreft, is de werkelijke inflatiewaarde nog niet definitief.

Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek

Het verschil in energieprijs met vorig jaar bedraagt ruim 21 procent, dat speelt een grote rol in de dalende inflatie. De prijzen van voedingsmiddelen stijgen echter wel, producten in de supermarkt zijn in juli 11,6 procent duurder dan een jaar geleden. De stijging neemt echter wel af, in juni waren de prijzen 12,6 procent hoger dan in 2022. 

ECB

In de Eurozone daalt de inflatie ook licht, van 5,5 procent in juni naar 5,3 procent in juli. Ook hier blijven de prijzen van voedingsmiddelen stijgen. Vorige week verhoogde de Europese Centrale Bank wederom de rente, ditmaal naar 3,75%, in een poging om de inflatie terug te brengen. Dat is de negende verhoging van het afgelopen jaar. 

Door de rente te verhogen hoopt de ECB dat bedrijven en huishoudens minder gaan lenen en grote aankopen uitstellen, waardoor prijzen dalen en daarmee de inflatie. De inflatie in de Eurozone moet volgens de doelstelling van de ECB teruggebracht worden naar 2%. 

Inhoudsopgave verberg
Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *