Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

“Huishoudens zullen er financieel op vooruitgaan”

Laatst bijgewerkt op: 18 augustus 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
Persoon pint contant geld

Dat zei hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB) Philip Lane vrijdag. In een podcast, gepubliceerd door de ECB, vertelt hij dat de economie in de eurozone de komende jaren zal groeien. Dat moet breken met de afgelopen drie kwartalen van stagnering. 

Hoewel de economie in de eurozone het afgelopen kwartaal met 0,3% is gestegen, sloeg het eerste kwartaal van dit jaar plat met 0,0%. Het derde kwartaal van 2022 kwam zelfs uit op een daling van 0,1 procent. Toch verwacht hoofdeconoom Philip Lane dat de economie zal groeien en dat het sterk onwaarschijnlijk is dat er een diepe of langdurige recessie zal plaatsvinden. De ramingen van de ECB laten een groei zien van 0,9% over 2023, en 1,5% over 2024. Sommige economen noemen de raming te optimistisch. 

Lijn van groei zal opduiken

“Er zijn veel redenen om aan te nemen dat de Europese economie zal groeien in de komende jaren”, aldus Lane. Het hoofdargument is dat de economie nog steeds niet terug is op het niveau van voor de coronacrisis, het proces van deze inhaalslag zou groei met zich meebrengen. “We zitten ver onder het niveau van de economie die we hadden verwacht als de pandemie niet had toegeslagen. We verwachten dat die lijn van groei alsnog zal opduiken, maar later.” 

Met een sterkere economie zullen ook huishoudens erop vooruitgaan, ook de komende tijd valt dat al te merken. “De energieprijzen zijn fors lager dan in de periode waarin Rusland Oekraïne binnenviel. Die daling zal uiteindelijk terecht komen bij de klant, waardoor huishouders weer meer bestedingsruimte krijgen”, aldus Lane. 

Sparen met ECB-rente

Wie al meer bestedingsruimte heeft, maar mee wil delen in de gestegen ECB-rentes, kan overwegen om zijn of haar spaargeld bij een andere bank te stallen. Momenteel bieden de Nederlandse grootbanken1,25 tot 1,50%. In het buitenland kan men doorgaans hogere rentes vinden, momenteel zelfs het dubbele. Voor spaarrekeningen zonder voorwaarden, waarbij dus niet bijvoorbeeld maandelijks bijgestort hoeft te worden voor het behouden van een rentepercentage, kunnen spaarders voor het hoogste tarief momenteel terecht bij het Italiaanse Banca Progetto, met een rentepercentage van 3%. Wie meer rente zoekt en het geld een tijdje kan missen, kan op zoek gaan naar een depositorekening

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *