Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Greenpeace eist miljardenclaim van Rabobank

Laatst bijgewerkt op: 9 mei 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 2 minuten
Gebouw van Rabobank met logo Greenpeace ervoor

Rabobank wordt door Greenpeace verantwoordelijk gehouden voor 3,14% van de schade aan het klimaat door intensieve veehouderij. Op basis van een analyse eist Greenpeace ter compensatie daarvan een schadeclaim van 3,14 miljard euro van Rabobank.

Greenpeace beschuldigt Rabobank ervan onherstelbare schade aan het klimaat en de leefomgeving toe te brengen. Op basis van een analyse van Ethicalgrowth2020 stelt Greenpeace dat de veehouderij de maatschappij 100 miljard euro heeft gekost tussen 2008 en 2022. De milieuorganisatie schrijft dat de samenleving opdraait voor deze kosten en het ‘hoog tijd’ is dat Rabobank de rekening voor de veroorzaakte schade op zich neemt.

Schadeclaim ter compensatie

Greenpeace stelt twee eisen aan Rabobank om de ‘schade die ze veroorzaakt heeft’ te compenseren. De organisatie wil allereerst dat de bank stopt met het financieren van industriële landbouw die leidt tot natuurverwoesting. Daarnaast zou Rabobank moeten betalen voor de schade die is aangericht. Er wordt gesproken over een bedrag van ruim 3,1 miljard euro dat in het stikstoffonds van de overheid zou moeten worden gestort om de landbouw verder te verduurzamen.

‘Dit is het minimale bedrag wat de bank zou moeten bijdragen aan het stikstoffonds. Het daadwerkelijke schadebedrag kan veel hoger oplopen. Het is aan de overheid om dit te berekenen’, schrijft Greenpeace in het rapport. Daaraan voegt de organisatie toe: ‘Wie willens en wetens winst maakt door uitbuiting van een failliet systeem, moet betalen.’

‘Rabobank en intensieve veehouderij onlosmakelijk verbonden’

In het rapport gaat Greenpeace in op de activiteiten van Rabobank met betrekking tot de intensieve veehouderij. ‘Met het verstrekken van leningen aan 5 op de 6 boeren heeft ze een enorme invloed op de agrarische sector’, stelt de organisatie. Er wordt gesproken over jarenlange schaalvergroting, intensivering en massaproductie. Deze ontwikkelingen hebben Nederland ‘dieper en dieper in de stikstofcrisis geduwd’.

De milieuorganisatie geeft aan dat Rabobank al meer dan dertig jaar wist van de stikstofcrisis en zich ervan bewust was dat deze sector schadelijk is voor het klimaat en de natuur. ‘Desondanks heeft de bank actief geïnvesteerd in de intensieve veehouderij. Daarmee heeft de bank een actieve rol gespeeld in de stikstofcrisis’, zegt Greenpeace.

Vaker aangesproken op de aanpak

Het is niet de eerste keer dat Rabobank wordt aangesproken op de rol die ze heeft gespeeld bij het stikstofprobleem. In juli 2022 berichtten verschillende media over een spijtbetuiging van de bank voor het mede veroorzaken van het stikstofprobleem, maar dit bleek achteraf een misverstand te zijn. ‘Het woord ‘spijt’ hebben we niet gebruikt, en deze mening zijn we ook niet toegedaan. Het is feitelijk onjuist’, vertelde een woordvoerder toentertijd.

In reactie op de uitspraak van Greenpeace van vandaag reageert een woordvoerder van Rabobank het volgende: ‘We staan achter de aanpak van de stikstofproblematiek, zitten aan tafel bij het landbouwakkoord en zijn lid van de zogeheten ketentafel. We vinden het belangrijk dat het landbouwakkoord er komt, om zo meer duidelijkheid te geven voor de toekomst van de agrarische sector. We richten ons nu volledig op die gesprekken.’

Ook andere banken onder vuur

Rabobank is niet de enige bank die onder vuur ligt en niet als duurzame bank wordt bestempeld. Klimaatactivisten van Milieudefensie en Extinction Rebellion verstoorden recent nog de aandeelhoudersvergadering van grootbank ING. Er werden vragen gesteld over klimaatonderwerpen die werden afgekapt door de ING-top. Ook werden er leuzen geroepen door demonstranten.

Niet alleen in Nederland worden door klimaatactivisten acties uitgevoerd om aandacht te vragen voor het stikstofprobleem. In 2021 kwamen demonstranten in actie tegen de Britse bank Barclays en ook het inmiddels failliet verklaarde Credit Suisse was in opspraak.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *