Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Gratis geld opnemen wordt per wet geregeld

Laatst bijgewerkt op: 31 mei 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
Persoon pint contant geld

Er komt een wet om contant geld opnemen gratis te houden. Dat kondigt de minister van Financiën Sigrid Kaag aan. De nieuwe wetgeving zal gericht zijn op particuliere klanten. Ook moet worden geregeld dat het aantal geldautomaten in Nederland in stand blijft.

De wet waar minister Kaag aan werkt moet de huidige vrijblijvende afspraken met Nederlandse banken vervangen. Minister Kaag twijfelt er echter aan of deze vrijwillige afspraken ook in de toekomst voldoende zijn. Daarom wordt er gewerkt aan wetgeving om de toegang tot contant geld veilig te stellen. De Nederlandsche Bank (DNB) zal toezicht moet houden op de naleving van de wet.

Kosteloos geld opnemen en storten

Recent onderzoek toont volgens de minister van Financiën aan dat één op de dertien mensen afhankelijk is van contant geld. Het gaat om mensen in een financieel kwetsbare situatie. Deze groep zou hard worden geraakt als banken geld zouden gaan rekenen voor het opnemen van contant geld uit geldautomaten. ‘De toegang tot contant geld is cruciaal. Niet iedereen vindt de weg in het digitale betalingsverkeer. Voor hen moet contant geld beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar blijven’, zegt Kaag.

Niet alleen het opnemen van contant geld moet gratis blijven. Ook wil Kaag dat particuliere klanten niet apart hoeven te betalen voor het storten van contant papiergeld op een bankrekening. De wetgeving zal niet gelden voor zakelijke klanten en de zogenoemde ‘kleinste spelers in de markt’. De minister geeft wel aan dat deze groepen niet veel meer mogen gaan betalen dan ze nu al doen.

Geldautomaten moeten blijven

Omdat er steeds minder met contant geld wordt betaald, is het aantal geldautomaten de afgelopen jaren sterk afgenomen. De geldautomaten van grootbanken ABN AMRO, Rabobank en ING zijn daarnaast vervangen door automaten van Geldmaat. Deze gele automaten kunnen door iedereen met iedere bankpas worden gebruikt.

Om te voorkomen dat nog meer geldautomaten verdwijnen, wil Kaag in de wet vastleggen dat deze automaten moeten blijven. De huidige afspraak dat iedereen binnen 5 kilometer bij een geldautomaat terecht moet kunnen blijft dan ook gelden. Het opnemen en storten van contant geld moet voor particuliere klanten dus niet alleen kosteloos, maar ook in de nabijheid mogelijk blijven.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *