Volgens onderzoek van de grootste private bank ter wereld, de Zwitserse UBS, blijft de vraag naar goud onder centrale banken gigantisch. De centrale banken zullen volgens het rapport dit jaar zo’n 700.000 kilo goud inkopen, wat zich vertaalt naar een waarde van ruwweg 48,7 miljard dollar.
Banken die goud kopen is geen nieuw fenomeen, zo dient het sinds het begin der dagen al als onderpand voor financiële instellingen. Aangezien goud over het algemeen waardevaster is dan valuta, biedt het ook bescherming tegen inflatie.
Dat is volgens de UBS precies waarom centrale banken op het punt staan om dit jaar weer veel te investeren in goud. Een andere reden die meespeelt, is de keuze van de Verenigde Staten om de Russische voorraden van buitenlandse valuta te bevriezen. Vooral niet-westerse banken lijken minder te vertrouwen op bijvoorbeeld de dollar, wat er dus voor zorgt dat de vraag naar goud stijgt.
Het is overigens geen stijging ten opzichte van vorig jaar, toen verdween er een recordhoeveelheid van maar liefst 1136.000 kilo in de kluizen van centrale banken. Dat was voornamelijk te wijten aan China en Rusland die meer aankochten.
In gesprek met bank.nl geeft woordvoerder Dorinde Meuzelaar van De Nederlandsche Bank aan dat DNB niet overweegt om de Nederlandse goudvoorraad uit te breiden. ‘Nederland heeft historisch gezien relatief veel goudvoorraad opgebouwd in de jaren van het Bretton-Wood stelsel en stelt dat Nederland voldoende goud bezit voor een ontwikkeld land’, aldus Meuzelaar. Het Bretton-Wood stelsel verwijst naar het systeem waarbij de dollar aan goud werd gekoppeld tegen een vaste prijs. Het stelsel was actief tussen 1944 en 1973.
De Nederlandsche Bank bezit op dit moment 600.000 kilo aan goud, wat goed is voor zo’n 26,7 miljard dollar. Daarvan ligt zo’n 31% op dit moment in Nederland.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie