Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Bankleningen zijn strenger en duurder

Laatst bijgewerkt op: 25 juli 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
Afbeelding gebouw ECB

Een lening afsluiten is voor consumenten zowel lastiger als duurder geworden. Dat blijkt uit een rondvraag van de Europese Centrale Bank onder Europese banken. Die uitkomst is in lijn met het doel van de vele renteverhogingen die de afgelopen maanden zijn doorgevoerd. 

Uit de navraag blijkt onder meer dat de vraag naar leningen ook sterk is verminderd, zowel onder huishoudens als bedrijven. Deze daling is sneller dan ooit door het ECB is gepeild. De afnemende vraag houdt zowel verband met de hogere rente als de strengere eisen die banken stellen aan klanten. In het bijzonder blijkt dat banken strikter zijn met leningen in de vastgoedsector. 

Donderdag nieuw besluit ECB

De bevraagde banken melden dat er in het derde kwartaal van 2023 naar verwachting minder geleend zal worden, zowel voor consumentenaankopen als hypotheken. Of de ECB de bevindingen van banken mee zal nemen in hun volgende rentebesluit is niet duidelijk, experts verwachten dat deze nog verder zal oplopen. Donderdag vindt er een overleg plaats waarvan de verwachting is dat het percentage met 0,25 procentpunt wordt verhoogd naar 3,75%. 

Met de verhogingen probeert de Europese Centrale Bank ervoor te zorgen dat de economie afkoelt. Door de rente te verhogen is het duurder om financiering te krijgen voor bijvoorbeeld een hypotheek of lening, aan de andere moet de hogere rente ervoor zorgen dat het loont om geld niet uit te geven en te laten groeien bij een bank. 

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *