ABN AMRO heeft in het afgelopen kwartaal een forse winst geboekt. De bank profiteerde van de hogere rentepercentages. Daarmee lijkt de financiële instelling geen last te hebben gehad van de internationale bankenonrust van de laatste maanden.
Het gaat om een nettowinst van 523 miljoen euro voor de maanden januari, februari en maart. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder bedroeg de winst 295 miljoen euro. De winst van het afgelopen kwartaal komt daarmee neer op een stijging van 77% ten opzichte van dezelfde periode in 2022.
De hoge winst van de bank is het resultaat van de verhoogde rentepercentages. ABN AMRO profiteerde van de opgelopen rente en kon hogere marges pakken op het spaargeld dat klanten op de spaarrekeningen hadden staan. In het persbericht dat de bank heeft uitgebracht wordt gesproken van ‘sterke netto rentebaten door aanhoudende verbetering van de marges op spaartegoeden in alle client units als gevolg van de stijgende rente’.
ABN AMRO heeft de spaarrente op particuliere spaarrekeningen op 1 mei verhoogd van 0,5% naar 0,75%. Klanten ontvangen daardoor meer rente over het spaartegoed dat op de rekeningen wordt bewaard. Het rentepercentage staat echter ver af van het tarief van 3.75 procentpunt dat de Europese Centrale Bank aanhoudt sinds afgelopen week. Sparen is daardoor nog geen vetpot geworden.
Bovendien is ook de rente op leningen verhoogd. Op dit moment moeten klanten 7,6% rente betalen over het geleende geld ten opzichte van 3,7% op 1 januari 2022. Geld lenen is daardoor duurder geworden. Daarnaast moeten klanten meer betalen voor hun producten. De prijs voor een betaalrekening is vorig jaar gestegen van € 1,95 per maand naar € 2,95 per maand.
Het is al een aantal maanden onrustig op de internationale financiële markt. Drie Amerikaanse banken zijn omgevallen en ook het Zwitserse Credit Suisse is in maart failliet verklaard. Deze reeks aan faillissementen leidt tot onrust onder beleggers en klanten. De beurskoersen van zowel buitenlandse als Nederlandse banken stonden meermaals in de min door de massale verkoop van aandelen. Daarbovenop nemen spaarders eerder hun spaartegoeden op wanneer een bank instabiliteit vertoont.
Volgens ABN AMRO-CEO Robert Swaak bleek de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van dit jaar juist wederom veerkrachtig te zijn. ‘De recente onrust op de financiële markten werd aangewakkerd door specifieke problemen bij een aantal banken. De banken in de eurozone waren veerkrachtig dankzij hoge kapitaalbuffers en een conservatief liquiditeitsbeleid’, meldt de topman in een persbericht.
De Nederlandse grootbank heeft dan ook geen consequenties gevoeld van de problemen in de bankenwereld. ‘De bank opereert vanuit een sterke positie, met een duidelijk profiel, strategische focus en een sterke kapitaal- en liquiditeitspositie’, zegt Swaak. ‘De recente ontwikkelingen onderstrepen het belang van vertrouwen in banken. We zijn ons hier volledig van bewust en werken er iedere dag hard aan om de toekomstbestendige bank te zijn die dat vertrouwen van klanten en de samenleving verdient.’
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie