Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Extra belasting op overwinsten Italiaanse banken alweer afgezwakt

Laatst bijgewerkt op: 9 augustus 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
banca commerciale italiana

De extra belasting op overwinsten van Italiaanse banken wordt verlaagd. Gisteren maakte de Italiaanse regering bekend deze winsten te gaan belasten met 40,0%. Beleggers raakten hierdoor in paniek en verkochten hun aandelen. De extra belasting is nu verlaagd naar maximaal 0,1% van het totale vermogen van een bank. De impact van de maatregel kan daardoor vijf keer kleiner zijn.

Sinds vicepremier Matteo Salvini de maatregel op dinsdag aankondigde, verloren Italiaanse banken 5,0% tot 10,0% van hun beurswaarde. Deze beurswaarden zijn samen goed voor ongeveer 9 miljard euro. Door de dalende koersen in Italië werden ook andere Europese banken negatief geraakt. Door de nieuwe aankondiging herstellen de koersen weer.

Winst door hogere rentes

Italiaanse banken boeken grote winsten door hogere rentes. De rentes op leningen lopen hoger op dan de rentes op spaarrekeningen. Klanten betalen daardoor meer aan banken dan ze zelf ontvangen op hun spaartegoed. Hier profiteren niet alleen Italiaanse banken van. Ook in Nederland boeken banken veel winst. ING en ABN AMRO zagen hun winst in het tweede kwartaal bijna verdubbelen ten opzichte van vorig jaar.

De Italiaanse regering maakte gisteren bekend deze overwinsten met 40,0% te willen belasten. Daarmee wilde de regering 2 miljard euro binnenhalen voor de financiering van belastingverlagingen en om starters op de woningmarkt te helpen. Doordat de aangekondigde maatregel is gewijzigd, zal de overheid enkel een verlaagd bedrag kunnen binnenhalen.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *