Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Een groot bedrag sparen voor het kopen van een huis

Laatst bijgewerkt op: 18 januari 2022

Al 25 jaar is Juul Dijkhuis actief in de financiële dienstverlening. In eerste instantie in de advisering, maar nu zet hij zijn kennis om in woorden. Er wordt vaak ingewikkeld gedaan over geldzaken, maar met een goede uitleg is het echt niet zo lastig. Juul schrijft regelmatig interessante blogs voor de vergelijkingssite Bank.nl.

https://www.linkedin.com/in/juul-dijkhuis-efa-45668354/
Recensent: Gabriel Baysoy

Gabriel Baysoy is financieel expert en oprichter van de onafhankelijke vergelijkingssite Bank.nl.

Leestijd: 2 minuten
huizen in Nederland

Een huis kopen gaat niet lukken zonder een kapitaal aan spaargeld. Het kopen van een huis is namelijk maar gedeeltelijk te financieren met een hypotheek. Met extra spaargeld wordt het kopen eenvoudiger. Spaargeld maakt het overbieden op een huis ook mogelijk.

De huizenprijzen zijn op dit moment erg hoog. De prijzen zijn mede zo hard gestegen doordat het nu zeer aantrekkelijk is om een huis te kopen door de lage hypotheekrente. De hypotheekrente vastzetten voor 20 jaar voor een hypotheekrente van minder dan 1,5% is mogelijk. Helaas kunnen veel potentiële kopers nu niet toeslaan, omdat ze onvoldoende hypotheek kunnen krijgen. Met spaargeld wordt het kopen toch mogelijk.

Hoeveel spaargeld is er nodig voor het kopen van een huis?

De koopsom van een huis is volledig te financieren met een hypotheek. De bijkomende kosten niet. Kosten als de overdrachtsbelasting, taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten financieren in een hypotheek lukt dus niet. De hypotheek is namelijk maximaal 100% van de waarde van het huis. De hoogte van de bijkomende kosten heeft afhankelijkheden. De koopsom heeft hier invloed op, maar bijvoorbeeld ook de leeftijd. Kopers tot 35 jaar oud hoeven onder voorwaarden geen overdrachtsbelasting te betalen. Voor het kopen van een huis van €300.000 is tussen de €11.000 en €18.000 aan spaargeld nodig.

Voor energiebesparende maatregelen is een hypotheek boven de 100% van de waarde wel mogelijk, maar daar gelden speciale voorwaarden voor.

Overbieden is vaak niet mogelijk zonder spaargeld

Voor het afsluiten van een hypotheek wordt de waarde van het huis ingeschat door een taxateur. Stel, een huis heeft een waarde van €300.000. De kopers bieden een hoger bedrag en kopen het huis voor €310.000. Als uit de latere taxatie voor de hypotheek blijkt dat de waarde inderdaad €300.000 is, kunnen de kopers geen €310.000 aan hypotheek krijgen voor de aankoop. In dat geval moeten de kopers dus de bijkomende kosten betalen met spaargeld en een deel van de aankoopsom (€10.000).

Sparen voor een huis wordt gebruikelijk

Voldoende geld sparen voor het kopen van een huis met spaargeld is een vrijwel onmogelijke opgave. Een bedrag van honderdduizenden euro’s opbouwen is niet eenvoudig. Een bedrag van €30.000 achter de hand hebben geeft potentiële kopers de financiële ruimte om de bijkomende kosten te betalen en ook nog boven de vraagprijs te kunnen bieden.

Met spaargeld toch kunnen kopen

Ook voor kopers die onvoldoende kunnen lenen op het inkomen, biedt spaargeld uitkomst. Een potentiële koper kan op het inkomen bijvoorbeeld maar €280.000 lenen, maar het gewenste huis kost €300.000. Met €20.000 aan spaargeld achter de hand is het kopen gewoon mogelijk. Uiteraard moet er in dat geval ook nog voldoende geld over zijn voor het betalen van de bijkomende kosten.

Een extra spaarrekening openen

Het sparen voor het kopen van een huis vraagt om discipline en vastberadenheid. Een speciale spaarrekening openen voor het sparen voor een huis is verstandig. Op deze manier worden er verschillende spaarpotten opgebouwd. Eén rekening is bestemd voor huishoudelijke uitgaven, zoals een nieuwe wasmachine. De aparte rekening wordt uitsluitend gebruikt voor het sparen voor een koophuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *