Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van de Nederlandse huishoudens financieel kwetsbaar is. Slechts 27% van de Nederlanders is financieel gezond te noemen. In het onderzoek, uitgevoerd door Deloitte in samenwerking met ING, het Nibud en de Universiteit Leiden, zijn allerlei zaken meegenomen om de financiële situatie vast te stellen.
De onderzoekers definiëren iemand als financieel gezond als hij zonder problemen zijn huidige en lopende rekeningen kan betalen en het gevoel heeft financiële zekerheid op te kunnen bouwen om levensdoelen te bereiken. Zo werd er onder andere gevraagd naar het spaargedrag van 5.000 Nederlanders.
Het onderzoek van Deloitte laat zien dat er genoeg ruimte is voor verbetering. Zo blijkt dat veel Nederlandse huishoudens geen of onvoldoende financiële buffer hebben om van rond te komen, mocht de belangrijkste bron van inkomen wegvallen.
Daarnaast geeft 25 tot 35% van de ondervraagden aan vooral naar de korte termijn te kijken. Zij sluiten bijvoorbeeld liever een lening af om iets meteen te kopen dan dat ze er een tijdje voor sparen.
Het belang van financiële gezondheid en weerbaarheid is groot. Vaak wordt er alleen gekeken naar de groep mensen met schulden. Maar ook financieel gezonde mensen kunnen snel in de problemen komen. Zo blijkt dat 10% van de financieel gezonde huishoudens geen buffer heeft waarmee ze meer dan 6 maanden vooruit kunnen.
Een gezonde financiële situatie start volgens het Nibud dan ook met het opbouwen van een financiële buffer. Zo’n buffer is bedoeld om onverwachte uitgaven op te vangen. Bijvoorbeeld als de wasmachine kapot gaat. Of de auto moet acuut naar de garage.
Om uit te rekenen wat een goede buffer is, heeft het Nibud de BufferBerekenaar bedacht. Via deze tool krijgt iedereen antwoord op de vraag: hoeveel moet ik sparen voor onvoorziene kosten?
De tool geeft een indicatie wat voor de persoonlijke situatie een goede buffer is. Hierbij houdt de tool rekening met de woon- en gezinssituatie, het nettoloon, wel of geen auto en de huidige buffer. Zo zal een gezin met twee kinderen, een auto en een koopwoning een hogere buffer geadviseerd krijgen dan een alleenstaande zonder auto.
Daarnaast adviseert het Nibud iedereen om elke maand minimaal 10% van het inkomen te sparen. Regelmatig geld opzij zetten voorkomt problemen. Een goedgevulde spaarpot geeft rust en zekerheid. Bovendien kan spaargeld dromen waarmaken. Bijvoorbeeld een wereldreis of het kopen van een eigen huis.
Geld opzij zetten kan op verschillende manieren. Vaak wordt hiervoor een gewone spaarrekening gebruikt. Zo’n spaarrekening is gekoppeld aan de betaalrekening, zodat er elk moment geld bij- en afgeschreven kan worden. Maar sparen kan ook via andere bankproducten. Zoals een spaardeposito of bankspaarrekening.
We kiezen vaak uit gemak voor onze huisbank. Wel zo makkelijk om alle bankzaken onder één dak te regelen. Toch is dat niet altijd het voordeligst. Het aanbod aan spaarproducten is groot. Daarom is er een verschil in voorwaarden, kosten en rente. Een vergelijking laat deze verschillen zien!
Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics – met als specialisatie Corporate Finance and Control – heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.
Geef een reactie