Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Een bank kiezen: Nederlandse grootbank of neobank?

Laatst bijgewerkt op: 21 februari 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten

Op zoek naar een bankrekening? Dan is er veel keuze. Iedereen kent de grootste banken van Nederland: ING, Rabobank en ABN AMRO. Maar er zijn veel meer banken om uit te kiezen. Zo zijn betaalrekeningen bij zogenoemde neobanken steeds populairder. Deze banken combineren financiële diensten en producten met innovatieve technologieën om steeds meer klanten aan te trekken. Ook zijn ze vaak goedkoper dan traditionele banken en soms zelfs gratis. Wie twijfelt tussen een Nederlandse grootbank of neobank, moet wel op een aantal zaken letten.

Overzicht van neobanken

Het aantal neobanken dat actief is in Nederland is de laatste jaren flink gegroeid. Hieronder staat een overzicht van alle neobanken voor particulieren die in Nederland actief zijn.

Wat is een neobank?

Neobanken worden ook wel online banken, virtuele banken, internetbanken of digitale banken genoemd. Dat komt omdat deze banken opereren zonder een netwerk van fysieke vestigingen. Neobank staat letterlijk voor ‘nieuwe bank’. Het is een term die wordt gebruikt voor nieuwe, moderne banken die online of via een mobiele app te werk gaan.

Omdat neobanken volledig digitaal opereren, zijn de kosten voor de financiële diensten doorgaans lager dan bij een traditionele bank. Doordat er geen fysieke bankkantoren zijn, liggen de kosten voor deze online banken immers lager.

Diensten van neobank vs. traditionele bank

Net als traditionele banken hebben de meeste neobanken een groot aanbod aan financiële diensten en producten. Ze bieden onder andere betaalrekeningen, spaarrekeningen, pinpassen, creditcards, geld overmaken, internetbankieren en leningen aan. Het aanbod van bancaire diensten verschilt per neobank. Zo is het lang niet bij elke online bank mogelijk om te beleggen, een creditcard aan te vragen, rood te staan, geld te lenen of iemand te machtigen. Hypotheken worden bovendien slechts door enkele online banken aangeboden.

Wie contant geld wil storten, kan ook niet terecht bij een online bank. Online banken bieden deze optie niet aan, omdat zij zich enkel bezighouden met digitaal geld. Toch cashgeld storten op de bankrekening? Dan moet er gezocht worden naar een omweg, bijvoorbeeld via een agentschap van Western Union.

In tegenstelling tot neobanken bieden traditionele banken een volledig pakket met vele extra’s aan. Zo kunnen klanten al hun bankzaken onder één dak regelen. De voorwaarden en mogelijkheden verschillen echter wel per bank. Daarom is het voor klanten goed om vast te stellen van welke producten en diensten ze wel of niet gebruik willen maken. Zo kan de keuze tussen een grootbank of neobank sneller worden gemaakt.

Let op de vergunning

Voor klanten is het belangrijk dat een bank een bankvergunning heeft. Zo’n vergunning zorgt er onder meer voor dat het tegoed op de bankrekening onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt, mocht de bank failliet gaan. Ook bepaalt het soort vergunning welke diensten de bank mag leveren. De grote traditionele banken in Nederland hebben een volledige bankvergunning. Bij neobanken kan dat erg verschillen. Dit betekent echter niet dat een online bank minder betrouwbaar is. Zolang de bank een vergunning heeft, kunnen klanten ervan uitgaan dat bankieren bij deze bank veilig is.

Een rekening openen bij een online bank? Controleer altijd of en welke vergunning de bank heeft. Dat kan via deze link.

Meer weten over?