Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Een bank kiezen – Nederlandse grootbank of neobank?

Laatst bijgewerkt op: 5 januari 2023

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten
Laptop en handen

Op zoek naar een bankrekening? Dan is er veel keus. Iedereen kent de grootste banken van Nederland: ING, Rabobank en ABN AMRO. Maar er zijn veel meer banken om uit te kiezen. Zo zijn betaalrekeningen bij zogenaamde neobanken steeds populairder. Omdat ze vaak goedkoop of zelfs gratis zijn.

De meeste mensen kiezen voor een traditionele, Nederlandse bank. De bancaire sector in Nederland bestaat dan ook uit een klein aantal banken met een groot marktaandeel. Neobanken zijn in opmars. Deze fintechbedrijven combineren financiële diensten en producten met innovatieve technologie, waardoor zij steeds meer klanten aantrekken. Toch hebben de klassieke banken veruit het grootste aantal rekeninghouders.

Wat is een neobank?

Neobanken worden ook wel online banken, virtuele banken of digitale banken genoemd. Dat komt omdat deze banken opereren zonder een netwerk van fysieke vestigingen. Neobank staat letterlijk voor ‘nieuwe’ bank. Het is een term voor nieuwe, moderne banken die online of via een mobiele app te werk gaan. Omdat de banken volledig digitaal zijn, zijn de kosten voor de financiële diensten doorgaans lager dan bij een traditionele bank.

Niet alle diensten zijn beschikbaar

Net als traditionele banken bieden neobanken allerlei financiële diensten en producten aan, zoals onder andere betaalrekeningen, spaarrekeningen, pinpassen, creditcards, geld overmaken, internetbankieren en leningen. Het aanbod van bancaire diensten verschilt per neobank. Zo is het lang niet bij elke online bank mogelijk om te beleggen, een creditcard aan te vragen, rood te staan, geld te lenen of iemand te machtigen. Ook een hypotheek afsluiten kan niet bij een online bank. Traditionele banken bieden daarentegen altijd een volledig pakket met veel extra’s aan. Zo kunnen klanten al hun bankzaken onder één dak regelen. Bij neobanken is dat niet zo.

Wie contant geld wil storten, kan ook niet terecht bij een online bank. Online banken bieden deze optie niet aan, omdat zij zich enkel bezighouden met digitaal geld. Toch cashgeld storten op de bankrekening? Dan moet er gezocht worden naar een omweg. Bijvoorbeeld via een GWK Travelex kantoor.

Let op de vergunning

Voor klanten is het belangrijk dat een bank een bankvergunning heeft. Zo’n vergunning zorgt er onder meer voor dat het tegoed op de bankrekening onder de Nederlandse Depositogarantie valt, mocht de bank failliet gaan. Ook bepaalt het soort vergunning welke diensten de bank mag leveren. De grote, traditionele banken in Nederland hebben een volledige bankvergunning. Bij neobanken kan dat erg verschillen. Toch is een online bank niet minder betrouwbaar. Zolang er een vergunning is, kunnen klanten ervan uitgaan dat bankieren bij deze bank veilig is.

Een rekening openen bij een online bank? Controleer altijd of en welke vergunning de bank heeft. Dat kan via deze link.

Zoveel mensen, zoveel wensen

Het grote aanbod aan banken is fijn. Zo kan iedereen zelf bepalen waar hij zijn bankzaken regelt. Sommige mensen voelen zich prettig bij het totaalpakket van een traditionele bank. Terwijl anderen het prima vinden om eenvoudige geldzaken online te regelen. Het ligt er maar net aan wat de wensen en behoeftes zijn. Nieuwe bankrekening openen?  Een bankrekening vergelijken is voor iedereen slim!

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *