Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Economen verwachten nog één renteverhoging door ECB

Laatst bijgewerkt op: 15 augustus 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
ECB

Economen verwachten dat de rente die door de Europese Centrale Bank (ECB) wordt bepaald, nog één keer verhoogd zal worden naar 4%. Dat blijkt uit de maandelijkse enquete die economisch platform Bloomberg houdt onder economen. 

Hoewel de inflatie langzaam lijkt af te nemen, verwachten de economen een laatste slotverhoging in de strijd tegen het inflatiecijfer. Dit heeft naar verwachting te maken met het kerninflatiecijfer, daarbij worden de schommelende prijsstijgingen voor energie en voeding niet meegenomen in de berekeningen. In juli daalde de algehele inflatie van 5,5% naar 5,3%, maar de kerninflatie bleef onverminderd 5,5%. Bovendien geeft Benjamin Schroder, rentestrateeg bij ING, tegen het Financieele Dagblad aan dat de nog altijd instabiele energieprijzen risico’s vormen voor de inflatie. 

Toch wél reden voor een rentestap?

Tijdens de aankondiging van de vorige renteverhoging werd er nog gehint op een waarschijnlijke pauzering. ECB-president Christine Lagarde gaf toen aan dat ze geen reden zag om ook in september nog een rentestap te maken. Ook zei Klaas Knot, president van De Nederlandse Bank en beleidsbepaler van de ECB, bij de afgelopen G20-top het volgende: “Voor alles na juni zou het hoogstens een mogelijkheid zijn, maar geenszins een zekerheid.” 

“Daling zet eerder in”

Ook verwachten de respondenten dat het verlagen van de rente eerder zal gebeuren. De verwachting van een daling lag in het verschiet voor april 2024, nu is dat maart 2024. Of de rente ook daadwerkelijk verhoogd zal worden, moet nog blijken. Een nieuwe vergadering over de economische maatregel zal plaatsvinden op 13 en 14 september. 

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *