Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Economen verwachten 4 procent rente in september

Laatst bijgewerkt op: 18 juli 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
ECB

De Europese Centrale Bank verhoogt naar verwachting de rente in september tot 4%. Dat blijkt uit een enquete onder economen door het financiële nieuwsplatform Bloomberg. Momenteel bedraagt de rente 3,5%, dat is het resultaat van acht renteverhogingen door de ECB in het afgelopen jaar. 

Een rente van 4% zou waarschijnlijk betekenen dat er nog twee rentestijgingen van 0,25% volgen. De eerste renteverhoging zal waarschijnlijk plaatsvinden op 27 juli, voor het zomerreces van de ECB.

In een eerder enquêteonderzoek van Bloomberg verwachtten economen dat de rente een maximum van 3,75% zou aannemen. Het verhogen van die verwachting naar 4% heeft te maken met het vooruitzicht met betrekking tot de inflatie. Hoewel de prijsstijgingen in de Eurozone naar verwachting zullen matigen, gebeurt dit minder snel dan verwacht. De inflatieverwachting voor 2025 speelt ook mee in het bijgestelde beeld van de economen, deze stond voor de Eurozone eerst op 2%, en is met een procentpunt verhoogd naar 2,1%. 

Dat er voorlopig nog geen sprake is van een verlaging komt niet als verrassing. De president van de ECB, Christine Lagarde, benadrukte in juli tijdens de jaarlijkse meeting van centrale bankiers in Portugal al dat de renteverhogingen blijven zolang nodig is. Daarmee lijkt de bank te willen voorkomen dat financiële markten speculeren op eventuele renteverlagingen en op een wijziging in het beleid van de ECB. 

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *