De Europese Centrale Bank verhoogt voor de achtste keer op een rij in het afgelopen jaar de rente, met als doel om de inflatie binnen de Eurozone te beteugelen. Dat heeft de Raad van Bestuur van de ECB vandaag besloten. De rente begeeft zich nu voor het eerst sinds 2001 op 3,5 procent.
Het besluit komt niet onverwachts, eerder zei de president van de ECB Christine Lagarde al dat ze er alles aan blijven doen om de inflatie in de Eurozone terug te brengen naar 2 procent. Het besluit komt een dag na de beslissing van de Amerikaanse Centrale Bank om de rente na tien opeenvolgende verhogingen, ongeroerd te laten. Het rentepercentage bedraagt daar momenteel 5,25 procent.
De renteverhogingen moeten er voor zorgen dat bedrijven en huishoudens minder gaan lenen en grote aankopen uitstellen, waardoor prijzen dalen en daarmee de inflatie ook.
De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, drong laatst al aan op meer rentestappen om de inflatie te beteugelen. Volgens hem zouden er zelfs onder ideale omstandigheden in ieder geval in juni en juli nog rentestappen nodig zijn.
De kans op een lichte economische recessie is daarmee wel iets toegenomen volgens het CPB, maar volgens directeur Pieter Hasekamp vormt het geen gevaar voor een eventuele bankencrisis en blijven de financiële risico’s vanuit de woningmarkt beheersbaar.
In gesprek met bank.nl gaven economen van Van Lanschot en ING eerder al aan dat in het geval van een eventuele recessie, Nederland er sterk tegen opgewassen lijkt. Luc Aben, econoom bij Van Lanschot, zegt er het volgende over: “Nederland heeft te maken met grote arbeidstekorten. Wat dat betreft is het een outsider binnen de Eurozone. Hoewel dat ervoor zorgt dat onze economische groei beperkt wordt, zorgt het ook voor een buffer tijdens een eventuele recessie. Dat kan zomaar een boel dramatische effecten voorkomen.”
ING-econoom Marcel Klok onderstreept de woorden van zijn collega-econoom en voegt toe: “Door de krappe arbeidsmarkt stijgen bovendien de lonen. En zelfs als er wel een milde recessie zou komen hoeven we ons over ontslagen op grote schaal weinig zorgen te maken. Ik denk dat het zogeheten ‘label-hoarding’, in goed Nederlands ook wel hamsteren voor arbeid genoemd, dan van toepassing zou zijn. Dat is een fenomeen dat kan optreden na een lange periode van arbeidsmarktkrapte, waarbij werkgevers ondanks dat er minder werk is, hun werknemers in dienst houden. Bovendien hebben we te maken met vergrijzing, dus zou daar nog meer sprake van zijn.”
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie