Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ECB verhoogt wederom belangrijkste rentetarieven

Laatst bijgewerkt op: 4 mei 2023
Leestijd: 1 minuut
header

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de belangrijkste rentetarieven weer verhoogd. De rente is met 25 procentpunt toegenomen. Dat maakt de centrale bank bekend naar aanleiding van de vergadering in Frankfurt. Het is de zevende verhoging in één jaar tijd. De rente komt nu op 3,25%.

De ECB heeft besloten om de rente minder sterk te verhogen dan in voorgaande vergaderingen, waarbij de rente telkens met 0,5 procentpunt omhoog ging (en in september zelfs met 0,75 procentpunt). De ECB heeft nu gekozen voor een kleinere renteverhoging om in lijn te blijven met de Amerikaanse Federal Reserve, die woensdag ook besloot om de rente met 0,25 procentpunt te verhogen. Zowel de ECB als de Fed hebben zich niet vastgelegd op verdere renteverhogingen.

Rente verhoging remt groei, maar inflatie blijft hoog

De bedoeling van de verhoging van de rente is dat de economische groei af zal nemen. Hierdoor zullen de kosten van het lenen van geld toenemen. Dit geldt voor zowel voor investeringen als voor consumptie. De hoge inflatie die momenteel aanwezig is, is voornamelijk ontstaan doordat er een grotere vraag was naar producten. Als er minder vraag is naar producten, zullen de prijzen minder snel stijgen.

De ECB heeft aangekondigd dat renteverlagingen niet genoeg zijn om de inflatie te beheersen, die naar verwachting tot 2024 hoog zal blijven. ECB-president Christine Lagarde erkent dat de loonstijgingen en hogere marges bij bedrijven de inflatie hoog houden en dat een renteverhoging nodig is om dit te beheersen. Ze suggereert dat er nog meer renteverhogingen zullen volgen richting de zomer, maar deskundigen verwachten dat het tempo zal afnemen na zeven verhogingen.

ECB nadert renteplafond

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski is de Europese Centrale Bank (ECB) bijna klaar is met het doorvoeren van renteverhogingen. Hij merkt op dat de zevende renteverhoging op rij, die vandaag is aangekondigd, de kleinste is van de huidige cyclus. Volgens Brzeski kan dit erop wijzen dat de ECB zich in de laatste fase van de huidige cyclus van renteverhogingen bevindt. Hij wijst op matige groei van de kredietverstrekking en de resultaten van The Bank Lending Survey die suggereren dat er een risico bestaat dat een nieuwe renteverhoging achteraf gezien als een beleidsfout kan worden beschouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *