Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ECB verhoogt rente naar 3,75 procent

Laatst bijgewerkt op: 27 juli 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
Vrouw neemt geld op bij geldautomaat

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente naar 3,75% verhoogd. Beleidsmakers namen dit besluit tijdens de monetaire beleidsvergadering in Frankfurt. Het is de negende renteverhoging sinds juli 2022. Hierna kan de ECB een staking of pauze inlassen.

De verhogingen moeten de inflatie in Europa naar 2,0% terugdringen. Door de hogere rentes is een lening aanvragen moeilijker en sparen op een spaarrekening juist aantrekkelijker. Daarnaast nemen de prijsstijgingen op dit moment langzaam af. In de komende periode moet blijken of de negen renteverhogingen voldoende zijn of dat er meer stappen moeten worden gezet om het doel te bereiken.

Verder verhogen of stopzetten?

Economen deelden eerder de verwachting dat de rente in september verder wordt verhoogd naar 4,0%. Dat bleek uit een enquête onder economen door het financiële nieuwsplatform Bloomberg. Deze verwachting is gebaseerd op het vooruitzicht met betrekking tot de matige daling van de inflatie. De renteverhoging van vandaag zou desondanks weleens de laatste in een lange reeks kunnen zijn.

Op 18 juli stelde Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en beleidsbepaler van de ECB, dat de renteverhogingen na juli gestaakt of gepauzeerd kunnen worden. ‘Voor alles na juli zou het hoogstens een mogelijkheid zijn, maar geenszins een zekerheid’, vertelde Knot tijdens een bijeenkomst van financiële kopstukken van de G20-landen.

Of de rentestijgingen worden gestaakt of gepauzeerd, hangt af van de ontwikkelingen in de komende maanden. ‘Vanaf juli denk ik dat we goed moeten letten op wat de gegevens ons vertellen over de risico’s’, zei de DNB-president. Volgens hem is het ‘onmogelijk om te zeggen’ hoe er zal worden gestemd na de beleidsvergadering van vandaag.

De inflatie kan worden beïnvloed door andere factoren. Zo leidden hogere lonen tot zorgen onder economen. Werkgevers kunnen deze hogere kosten namelijk doorberekenen in hun prijzen. Als het beleid van de ECB de inflatie niet snel genoeg terugdringt tot 2,0%, zou de rente verder kunnen worden verhoogd.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *