Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ECB: ‘Rentepercentages hoog houden om inflatie te beteugelen’

Laatst bijgewerkt op: 22 mei 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
Afbeelding gebouw ECB

De Europese Centrale bank moet de rentepercentages hoog houden om inflatie op de middellange termijn te beteugelen, dat zegt de president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde. 

De ECB vertraagde deze maand de tariefstijgingen al met 0,25 procent. Dat is overigens al de zevende keer dit jaar. ‘We blijven duurzaam-hoge rentepercentages nodig hebben, dus we moeten strak in het zadel en ons target bewerkstelligen.’ Het target waar Lagarde over spreekt betreft het middellange termijndoel waarbij een inflatie van 2 procent geldt.

Doen wat nodig is

‘We koersen af op gevoelige keuzes in de toekomst, maar we zullen moedig zijn en beslissingen maken die nodig zijn om de inflatie terug naar 2 procent te brengen. Dat zullen we doen, geen twijfel over mogelijk’, aldus Lagarde. De toezegging om het doel na te streven komt wanneer de eurozone zich in een ‘kritiek’ moment bevindt, met een dalende inflatie, monetaire verkrapping en banken die de kredietverlening beperken.

De beleidsmakers van de ECB hebben zich de afgelopen maanden gericht op de onderliggende prijsgroei. Deze vertraagde lichtelijk in april, namelijk van 7,5 procent naar 7,3 procent. De cruciale dienstencomponent bleef echter versnellen.

Of het doel van de ECB om de inflatie terug te brengen naar 2 procent gaat lukken moet uiteindelijk blijken. De consumentenprijsindex (CPI) in de Eurozone kwam in april uit op 7 procent. In maart werd het voor consumenten doorsnee nog 6,9 procent duurder dan een jaar eerder. De CPI in de Eurozone ligt op dit moment 2 procent hoger dan dat van de Verenigde Staten, in Japan ligt het zelfs op 3 procent.

Kritiek

Er luidt ook kritiek vanuit verschillende hoeken op de ECB. Deze richt zich met name op het te laat doorvoeren van hun renteverhogingen. Waar men in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk eerder was, liet de Europese Centrale Bank langer op zich wachten. Topvrouw Christine Lagarde wil daar echter niks van weten: ‘We hebben ons heel bewust op een bepaalde manier bewogen in het gevecht tegen de inflatie, maar we zijn er nog niet.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *