Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ECB kan renteverhogingen na juli staken of pauzeren

Laatst bijgewerkt op: 18 juli 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
ECB logo op vloer

De Europese Centrale Bank (ECB) kan de renteverhogingen na juli staken of pauzeren. Dat zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Volgende week donderdag wordt de rente naar verwachting weer verhoogd. Dit zou de laatste renteverhoging in een lange reeks kunnen zijn.

‘Voor juli denk ik dat het een noodzaak is, voor alles na juli zou het hoogstens een mogelijkheid zijn, maar geenszins een zekerheid’, zei Knot tijdens een bijeenkomst van financiële kopstukken van de G20-landen in het Indiase Gandhinagar. Knot is één van de beleidsbepalers van de ECB en gaf vaak aan dat er meerdere rentestappen nodig zijn om de inflatie naar 2,0% terug te brengen.

Gegevens bepalend voor beleid

De onderliggende inflatie lijkt volgens Knot te zijn afgevlakt. De komende maanden moet er echter doorslaggevend bewijs zijn. ‘Vanaf juli denk ik dat we goed moeten letten op wat de gegevens ons vertellen over de risico’s’, zegt de DNB-president. Knot benadrukt dan ook dat het ‘onmogelijk is om te zeggen’ hoe er zal worden gestemd na de beleidsvergadering van volgende week. Relevante gegevens kunnen de besluiten van de ECB in de tussentijd beïnvloeden.

Andere factoren kunnen van invloed zijn op de inflatie. Eerder zorgden de hogere lonen in Nederland voor zorgen onder economen. Door loonsverhogingen van 10,0% of meer ‘kan het moeilijker worden om de inflatie tot bedaren te brengen’, legde Knot in juni uit. Meerdere Europese landen gaven daarnaast aan dat de rentestijgingen de economie juist meer schaden dan goed doen.

Verwachting van economen

Uit een recente enquête onder economen door het financiële nieuwsplatform Bloomberg bleek dat economen een rente van 4,0% in september verwachten. Het zou gaan om nog twee renteverhogingen van een kwart procentpunt: één op donderdag 27 juli en één na de zomerpauze in september. Deze verwachtingen van de rente in 2023 blijken echter te hoog te zijn.

De stijgingen van het belangrijkste rentetarief zouden dus na een verhoging tot 3,75% kunnen worden gepauzeerd of stopgezet. Daarna zal deze op den duur worden verlaagd. Daarvoor moeten de effecten van de hogere rentes op de inflatie eerst worden waargenomen. De rente op spaarrekeningen is op dit moment hoog en banken met lagere spaarrentes kunnen deze ondertussen blijven verhogen.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *