Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Door corona hebben we bergen aan spaargeld

Laatst bijgewerkt op: 29 juli 2021

Al 25 jaar is Juul Dijkhuis actief in de financiële dienstverlening. In eerste instantie in de advisering, maar nu zet hij zijn kennis om in woorden. Er wordt vaak ingewikkeld gedaan over geldzaken, maar met een goede uitleg is het echt niet zo lastig. Juul schrijft regelmatig interessante blogs voor de vergelijkingssite Bank.nl.

https://www.linkedin.com/in/juul-dijkhuis-efa-45668354/
Leestijd: 2 minuten
spaarpot, 2 euro munt

Geld achter de hand hebben geeft een gevoel van zekerheid. Tijdens een crisis zien we dat Nederlanders meer gaan sparen. Dat was dus ook het geval in 2020 en in dit jaar. Naar verwachting blijven we ook als corona onder controle is massaal sparen.

Volgens het CBS hebben Nederlanders in 2020 recordbedragen op een spaarrekening gezet. Dat was zeker niet omdat het veel rente opleverde, want de rente stelde ook in 2020 al weinig voor. Het was meer uit onzekerheid over de toekomst. Vorig jaar stond er gemiddeld €384 miljard op spaarrekeningen. In de maand mei in 2020 is een recordbedrag van €24,2 miljard op de rekeningen gestort.

Hoeveel hebben gezinnen extra gespaard?

Sinds corona een groot issue is in Nederland (maart 2020) hebben gezinnen gemiddeld €6.500 bijgeschreven op de spaarrekening. Dit geeft wel een vertekend beeld, want het gemiddelde is vooral hoog door gezinnen met een hoog inkomen. Sinds maart 2020 is het spaarsaldo met €52 miljard gestegen, heeft ING berekend. Nog niet eerder is er zoveel gespaard in een periode van 16 maanden. Dit werd mede veroorzaakt doordat er minder werd uitgegeven. Op vakantie gaan zat er niet in en er werd ook op andere vlakken minder geconsumeerd.

Ruim 20 procent van de Nederlanders zag het spaargeld krimpen

Gemiddelden vertellen maar een deel van het verhaal. Er zijn ook veel mensen zwaar getroffen door de coronacrisis. De overheid heeft haar best gedaan om mensen die financieel getroffen zijn zoveel mogelijk te compenseren, maar dat is maar deels gelukt. Bij 22% van de Nederlanders is het spaarsaldo gekrompen tijdens de coronacrisis en bij 36% is het gelijk gebleven.

Nederlanders gaan terug naar het oude uitgavenpatroon

Uit een onderzoek van Rabobank blijkt dat de helft van de ondervraagden meer uit gaat geven na corona. Er wordt weer meer gewinkeld en het uit eten gaan wordt gebruikelijker. Er wordt niet extra uitgegeven omdat er gemiddeld nu meer geld beschikbaar is op de spaarrekeningen.

Spaargeld uitgeven omdat het niet rendeert?

Het sparen op een spaarrekening levert op dit moment een laag rendement op. Al langere tijd zijn de spaarrentes laag en deze zullen ook nog een tijd laag blijven. Toch is het hebben van voldoende spaargeld een must. Zonder spaargeld kunnen gezinnen namelijk geen huishouden runnen. Spaargeld uitgeven omdat sparen weinig spaarrente oplevert is een erg slecht uitgangspunt. Als er namelijk te weinig spaargeld is, moet er uiteindelijk duur worden geleend. Rentes op leningen zijn naar verhouding wel hoog. Dus indirect levert het sparen toch meer op dan het op het eerste oog lijkt.

Door de coronacrisis hebben we ervaren dat financiële zekerheden best onzeker zijn. Een goed lopend bedrijf of een vaste baan hebben, geeft geen garanties. Door omstandigheden waar niemand invloed op heeft, kan de zekerheid in één keer wegvallen. Met financiële reserves is het leed op te vangen. De hogere spaarrentes komen op termijn wel weer terug. Bankrekeningen vergelijken op de hoogte van de kosten is nu al een mooie manier om te besparen. Bij RevolutWise of N26 is het bankieren namelijk gratis.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *