Het is een zeer ongebruikelijke tijd als we kijken naar hoe laag de spaarrentes nu staan. Er zijn zelfs al banken die een negatieve spaarrente in rekening brengen. Maar betere tijden voor de spaarders zitten er zeker aan te komen. Wij hebben de spaarrente van de afgelopen 13 jaar onder de loep genomen. De rentes zijn nu zeer laag, maar dat gaat op termijn weer veranderen.
We zijn de afgelopen jaren gaan wennen aan de lage hypotheekrentes en spaarrentes. Kopers van huizen zijn blij met de lage rentestand. Voor spaarders is het slecht nieuws. Kiezen voor de alternatieven van het sparen is een optie, echter brengt dat veel grotere risico’s met zich mee in vergelijking met het sparen. Spaarders moeten nu nog even volhouden. Betere tijden zijn in aantocht. In de jaren 80 was de spaarrente bijvoorbeeld maar liefst 11,6%!
In 2008 hebben buitenlandse banken de Nederlandse spaarders ontdekt. De grote Nederlandse banken kregen concurrenten als de Turkse Anadolu, Yapi Kredi en AK Bank en natuurlijk de IJslandse Icesave. Deze banken braken de markt open met spaarrentes boven de 4,5%. Daar konden de Nederlandse banken niet tegen concurreren met een rente onder de 3%. Er waren meerdere, vooral kleinere banken, die spaarrentes boden rond de 5%, waaronder ook de Nederlandse DSB. In 2008 is Icesave failliet gegaan en in 2009 de DSB Bank. Hieruit blijkt maar weer dat banken vergelijken meer is dan alleen spaarrentes naast elkaar leggen.
De wereld zat in de kredietcrisis. De economische teruggang was groot, en hetzelfde gold voor de ontwikkeling van de spaarrente. De rentes zakten door acties van de Europese Centrale Bank (ECB) om de economie een boost te geven. Door lagere rentes kregen banken de mogelijkheid om kapitaal vanuit de ECB aan te trekken. Ze hadden geld nodig om de Europese economie draaiende te houden en om het vertrouwen van de consument weer terug te winnen.
De spaarrentes zakten naar lagere niveaus. Nog steeds waren de rentes hoog, zeker in vergelijking met de rentes van 2021. Een spaarrente van ruim 3% was nog steeds gebruikelijk. De nadruk lag in de kredietcrisis op het terugwinnen van het vertrouwen van de consument. In 2009 was DSB Bank onder andere failliet gegaan doordat spaarders massaal hun spaargeld opnamen. Er was een bankrun ontstaan. Het zou voor banken fataal zijn als spaarders bij andere banken hetzelfde zouden doen.
De rentes van spaarrekeningen en deposito’s kwamen in een vrije val terecht. Dat werd voor een groot deel veroorzaakt door de ECB. Ze boden banken goedkoop geld aan, waardoor banken minder waarde gingen hechten aan spaargeld van consumenten. De gemiddelde spaarrente kwam in 2012 uit op 2,24%. Dat was weinig in vergelijking met voorgaande jaren, maar de jaren daarna zou het nog veel verder dalen.
In deze jaren werden de spaarrentes in kleine stapjes verlaagd. Toen bleek dus dat de rentes nog verder konden zakken. De laatste vier jaren wordt er gesproken over negatieve spaarrentes. In eerste instantie werd gedacht dat banken daar niet aan zouden beginnen, maar helaas krijgt niet iedereen meer een vergoeding voor het sparen. De betalende klanten zijn de spaarders met een spaarvermogen van €100.000, €250.000 of meer (dat verschilt per bank). Om een negatieve rente te voorkomen, is het spreiden van spaargeld over meerdere banken nog belangrijker geworden.
De meeste banken rekenen overigens nog steeds geen negatieve spaarrente. Ook niet voor de spaarders met grotere vermogens.
Historisch gezien fluctueren de rentes in de loop der jaren altijd sterk. In 1980 waren de spaarrentes extreem hoog met rentes boven de 10%. De huidige lage spaarrentes blijven waarschijnlijk ook de komende jaren nog laag, maar uiteindelijk worden er weer verhogingen doorgevoerd. De ECB moet namelijk een keer stoppen met het toestoppen van geld aan de banken. Spaarrentes boven de 4% worden niet binnen een paar jaar verwacht, maar het sparen gaat uiteindelijk in kleine stapjes weer meer opleveren. Sparen is een kwestie van een lange adem.
Al 25 jaar is Juul Dijkhuis actief in de financiële dienstverlening. In eerste instantie in de advisering, maar nu zet hij zijn kennis om in woorden. Er wordt vaak ingewikkeld gedaan over geldzaken, maar met een goede uitleg is het echt niet zo lastig. Juul schrijft regelmatig interessante blogs voor de vergelijkingssite Bank.nl.
Geef een reactie