Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

De hypotheekrente stijgt licht – Hoe zit het met de spaarrente?

Laatst bijgewerkt op: 7 maart 2022

Al 25 jaar is Juul Dijkhuis actief in de financiële dienstverlening. In eerste instantie in de advisering, maar nu zet hij zijn kennis om in woorden. Er wordt vaak ingewikkeld gedaan over geldzaken, maar met een goede uitleg is het echt niet zo lastig. Juul schrijft regelmatig interessante blogs voor de vergelijkingssite Bank.nl.

https://www.linkedin.com/in/juul-dijkhuis-efa-45668354/
Leestijd: 2 minuten
hypotheekrente stijgt ligt

Banken zijn de hypotheekrentes in kleine stapjes aan het verhogen. Betekent dit ook een stijging van de spaarrentes op korte termijn?

Na jaren van dalingen zijn de hypotheekrentes zich aan het stabiliseren of ze stijgen licht. Er zijn ook nog banken die rentedalingen doorvoeren, maar de trend lijkt meer gericht op het verhogen van de hypotheekrente. Er zijn nog geen veranderingen waarneembaar in de hoogte van de spaarrentes. Is er een directe link tussen de hypotheekrentes en de spaarrentes?

De hypotheekrente kan stijgen en de spaarrente dalen

Deze rentes zijn niet met elkaar te vergelijken. Er zit namelijk een groot verschil tussen lange en korte rente. De spaarrente is zo laag of zelfs negatief omdat de spaarrentes afhankelijk zijn van de korte rente. Het tarief van de korte rente in namelijk negatief. De belangrijkste korte rente is het tarief dat de Europese Centrale Bank (ECB) verstrekt over geld dat banken tijdelijk bij de ECB stallen. Om de economie een boost te geven wordt deze rente negatief gehouden. Zo wil de ECB banken stimuleren om geld uit te lenen. De lange rente is de basis voor hypotheekrentes. Deze zal eerder stijgen, omdat hierbij rekening wordt gehouden met verwachtingen voor de toekomst.

Sparen bij een bank kost de bank geld

Banken verdienen door het schuiven van geld. Spaarders zetten geld op de spaarrekening en de banken lenen het geld weer uit in de vorm van bijvoorbeeld een consumptief krediet of een hypothecaire lening. Nederlanders zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis juist meer gaan sparen. Hierdoor krijgen de banken nog grotere overschotten die ze weer tegen betaling onderbrengen bij de ECB. Banken hebben liever geen extra spaargeld, maar ze kunnen het moeilijk weigeren.

Sparen kost alleen geld bij een hoger saldo

Al meerdere banken hanteren een negatieve spaarrente, maar de meeste spaarders betalen niet om te mogen sparen. Meestal geldt de negatieve spaarrente pas vanaf een bedrag van €250.000. Banken als ING, ASN Bank en Knab gaan per 1 juli 2021 een negatieve rente rekenen bij een saldo vanaf €100.000. Door het spreiden van spaargeld kunnen de meeste spaarders voorkomen dat ze betalen over hun spaargeld.

Gaan banken de negatieve spaarrentes ook in rekening brengen bij de kleinere spaarders?

Het is niet uitgesloten dat de banken ook voor de spaarders met een lager saldo dan €100.000 een negatieve spaarrente gaan rekenen. Banken zullen hier wel voorzichtig mee zijn. Het betalen voor het sparen valt namelijk niet goed bij de Nederlanders. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 20% van de spaarders het geld in huis gaat bewaren als het sparen geld kost. Voor 23% van de spaarders is het een reden om over te stappen naar een andere bank. De drempel voor het rekenen van een negatieve spaarrente is hierdoor hoog. Banken willen namelijk geen klanten verliezen.

De spaarrentes zullen uiteindelijk weer stijgen

Het is niet te zeggen wanneer de spaarrentes weer zullen stijgen. De kans is echter groot dat de rentes op lange termijn weer gaan stijgen. Verwacht in ieder geval niet gelijk weer een spaarrente van 2% of meer. De spaarrentes zijn in stapjes verlaagd naar het huidige niveau. Het verhogen zal ook weer in kleine stapjes gaan. Spaarders moeten deze tijden dus gewoon uitzitten en wachten op betere tijden. 

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *