Elk jaar stappen duizenden mensen in het huwelijksbootje. Of gaan een geregistreerd partnerschap aan. En dan zijn er nog de stellen, die zonder iets vast te leggen, gaan samenwonen. Trouwen en samenwonen zijn grote stappen in een relatie. Een andere grote stap is het aanvragen van de gezamenlijke rekening.
Samen een bankrekening hebben biedt veel gemak. Alles wordt op één hoop gegooid, en daar worden de vaste lasten en boodschappen van betaald. Bijhouden wie wat betaalt, dat is verleden tijd. Ideaal! Maar al dat gemak heeft ook een keerzijde. Want wat nu als het huwelijk strandt en de ene rekeninghouder plundert het hele banktegoed?
Een gezamenlijke rekening is een bankrekening met twee of meer rekeninghouders. Meestal zijn dit partners. Maar een gezamenlijke rekening openen kan ook met een huisgenoot, vriend of grootouder. Iedereen die aan de voorwaarden voldoet, kan met elkaar een gezamenlijke rekening openen.
Bij een gezamenlijke rekening kunnen beide rekeninghouders op eigen houtje bankieren. De een hoeft dus geen toestemming te vragen aan de ander. Ook de bank bemoeit zich hier niet mee. Het gaat allemaal in goed vertrouwen. Wel is er een uitzondering. Voor alle ingrijpende veranderingen, zoals een verhoging van de krediet- of opnamelimiet, is er van beide rekeninghouders goedkeuring nodig.
Een alternatief voor de gezamenlijke rekening is de en/en-rekening. Bij deze bankrekening is er wél toestemming van beide rekeninghouders nodig. Elke transactie gaat in overleg.
Alle gezamenlijke rekeningen hebben een hoofdregel: de rekeninghouders zijn samen verantwoordelijk. Dit houdt in dat de bank beide rekeninghouders kan aanspreken. Ook als de een iets doet waar de ander niet achter staat. Bijvoorbeeld als er sprake is van een lange tijd rood staan.
Daarnaast is het belangrijk hoe de relatie op papier staat. Of met andere woorden: is er sprake van een huwelijk of geregistreerd partnerschap of niet?
Wie een gezamenlijke rekening heeft en daarbij een relatie zonder officiële binding, houdt recht op zijn eigen geld. Of met andere woorden: wanneer de gezamenlijke rekening wordt opgezegd, wordt het geld naar verhouding van de inbreng verdeeld. Dit is een basisprincipe, mocht het tot een rechtszaak komen, dan kan de rechter daar van afwijken.
Voor wie getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft, gelden er andere regels. Vanaf 2018 gaat, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt, de gemeenschap van goederen in vanaf het moment van trouwen. Alles daarvoor wordt niet meegerekend. Wie na 2018 trouwt en een gemeenschappelijke rekening opent, houdt dus recht op de helft van het geld op de rekening.
Het geld op een gemeenschappelijke rekening is bedoeld voor gemeenschappelijke doelen. Zoals het betalen van de woonlasten en het doen van de boodschappen. Iedere rekeninghouder kan zelf betalen en geld opnemen. Wordt er een behoorlijk bedrag uitgegeven aan een feestje? En is de ander het daar niet mee eens? Dat is dan pech. Want de bank draait niet zomaar een betaling terug. Maar de gehele rekening plunderen is de andere kant. Mocht het tot een juridische procedure komen, dan moet de plunderaar kunnen aantonen dat hij het geld heeft gebruikt voor gemeenschappelijke doeleinden. Er is dus wel enige bescherming.
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom kan er op elke gezamenlijke rekening een opnamelimiet worden ingesteld. Tot dit bedrag kan iemand geld van de rekening halen, meer niet.
Wie samen een gezamenlijke rekening opent, gaat ervan uit dat alles goed gaat. Helaas is de praktijk anders. En staan mensen nog wel eens voor een verrassing (lees: lege bankrekening). Wees daarom bewust van zowel de voor- als nadelen van een gezamenlijke rekening. En maak van te voren afspraken, en zet deze zwart op wit.
Is een gezamenlijke rekening de beste keus? Vergeet dan niet de verschillende rekeningen te vergelijken. Er is een behoorlijk verschil in kosten. Een gezamenlijke rekening vergelijken loont daarom al snel!
Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics – met als specialisatie Corporate Finance and Control – heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.
Geef een reactie