Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Wat is de Eerlijke Geldwijzer?

Laatst bijgewerkt op: 20 februari 2024
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut

Groen en duurzaam leven staat steeds meer op de agenda. Dat geldt niet alleen voor biologische producten uit de supermarkt of milieubewuste vervoersmiddelen. Ook het kiezen van een bank doen mensen steeds bewuster. Want is de bank wel een duurzame bank? Waar investeert de bank het spaargeld in? De Eerlijke Geldwijzer doet hier onderzoek naar en geeft duurzaamheidscores aan acht Nederlandse bankgroepen.

De Eerlijke Geldwijzer

eerlijke geldwijzer logo

De Eerlijke Geldwijzer is een samenwerking tussen Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection. Het platform bestaat uit drie categorieën: de Eerlijke Bankwijzer, de Eerlijke Verzekeringswijzer en de Eerlijke Pensioenwijzer.

De Eerlijke Geldwijzer doet onderzoek naar het investeringsbeleid van banken, verzekeraars en pensioenfondsen en publiceert duurzaamheidscores op basis van verschillende criteria. Het samenwerkingsverband heeft als doel om banken, verzekeraars en pensioenfondsen, in samenwerking met consumenten, hun invloed te laten gebruiken om bedrijven en overheden te verduurzamen.

Banken en spaargeld

Wie spaart, stalt dit spaargeld op de spaarrekening van een bank. De bank gebruikt dit geld vervolgens om te investeren in bedrijven. Dit kan worden vergeleken met de werkwijze van verzekeraars en pensioenfondsen, die beleggen met de premies van hun klanten.

De Eerlijke Geldwijzer zoekt uit in wat voor bedrijven banken investeren. Gaat het spaargeld bijvoorbeeld naar bedrijven die mensenrechten schenden? Of investeren banken in ondernemingen die veel milieuschade veroorzaken? Voor dit onderzoek toetst de Eerlijke Geldwijzer de banken op basis van zeven thema’s en sectoren. De criteria zijn gebaseerd op de methodologie van de Fair Finance Guide International van Fair Finance International en Profundo Research & Advice uit 2021. De eisen zijn bepaald aan de hand van internationale verdragen, richtlijnen, keurmerken en gedragscodes.

De thema’s en sectoren luiden als volgt:

  • Belastingen
  • Dierenwelzijn
  • Gendergelijkheid
  • Klimaatverandering
  • Mensenrechten
  • Natuur
  • Wapens

Op basis van het onderzoek geeft de Eerlijke Geldwijzer de getoetste Nederlandse banken een algemene score en een score per onderwerp. Hoe hoger de score, hoe duurzamer de bank. Iedereen die een duurzame bank belangrijk vindt, kan zo precies zien op welke thema’s de bank goed of slecht scoort.

Meer weten over?